Ко је порушио споменик жртвама рата и браниоцима отаџбине 1991 – 1999 на Савском тргу?

ГО Покрета за преокрет Београд  тражи да се хитно утврди ко је дао налог за рушење споменика Жртвама рата и браниоцима отаџбине 1991 – 1999 на Савском тргу, преко пута бивше Главне железничке станице. Споменик је подигнут 2012. године, а аутори су Јелена Панчевац и Жарко Узелац, а супервизор проф. Михајло Тимотијевић. То је једини споменик свим жртвама рата и борцима погинулим од 1991 до 1999 године од Словеније до Косова и Метохије и бомбардовања Србије од стране НАТО. Осим споменика порушен је и плато, који је био споменичка целина.

Тражимо да се хитно утврди ко је налогодавац овог вандалског чина јер подизање једног споменика рушењем другог вређају се жртве последњих ратова. Жртве ратова 1991 – 1999 у Србији су недужни цивили, грађани али и борци који су у њима учестовали. Жртве су били Срби али и припадници других нација, које су настрадале у Србији приликом бомбардовања али и учешћа у јединицама војске ЈНА и војске ВЈ.

Питамо београдску власт и режим Александра Вучића да ли су и овај споменик рушили током ноћи као и објекте у Савамали. Питамо да ли је ово рушење саставни део пројекта „Београда на води“ јер би споменик нарушио концепт полиса коме су жртве ратова сувишан детаљ.

Председник ГО Покрета за преокрет Београд и одборник у Скупштини града Београда Милорад Бједов предаће сутра захтев градоначелнику Зорану Радојчићу да њему, али и грађанима Београда и Србије да одговор на питање – ко је и зашто порушио споменик жртвама рата и браниоцима отажбине 1991 – 1999 године. Пријаву ћемо упутити и надлежном тужилаштву.

Scroll to Top