Веселиновић: Режим опструира међустраначки дијалог

„Режим Александра Вучића на све начине опструира међустраначки дијалог, који би требао да се води под покровитељеством Европске уније. Режим има намеру да преговоре о о стварању услова за слободне и поштене изборе и слободне медије  одложи и обесмисли. Циљ је да се они отпочну касно како би свака примена договора била немогућа, а режим у међувремену, спроводи активности којима би кроз куповину гласова, уцене и привилегије  унапред зацементирао  „подршку“  уцењеног и купљеног  бирачког  тела .  Улогу опструирања почетка преговора Александар Вучић је  доделио  Ивици Дачићу што је, по свему судећи, била крајња намера приликом његовог избора на чело нелегалне и нелегитимне Скупштине Србије – истиче Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет.

– Доказ за то је Дачићева манипулација о томе ко треба да учествује на преговорима , оцена да је немогуће спровођење дијалога због пандемије,  одбијање да се први разговори обаве путем видео конференција и друге манипулације које се износе на режимским медијима.  У контакту са представницима Европске уније представници режима чине све да дијалог што више помере и да чак и у случају излажења у сусрет опозицији резултати буду непримењиви због краткоће времена за примену договореног. Поготову ако би избори били одржани пре најављеног рока на пролеће идуће године. Најлицемерније је пребацивање одговорности на опозицију која је своје захтеве поставила знатно пре одржавања претходних недемократских избора. Проблеми су јасно дефинисани и у извештају Фридом хауса, ОЕБС-а, институција Европске уније и других међународних организација- додаје Веселиновић.

„Надамо се да је Европска унија из претходних манипулација са преговорима начисто са то са ким у Србији има посла и да је јасно да ће режим учинити све да и ови преговори буду фиктивни или такви да не могу да обезбеде слободне и поштене изборе. Разговори морају да буду завршени у мају ове године и конституисани механизми контроле договореног, уколико би се први избори одржали на пролеће 2022. године. Све супротно од тога  било би трагично за српско друштво и државу, али и за европску перспективу Западног Балкана“-  закључио је Веселиновић.

Scroll to Top