Не може 250 нелегално изабраних физичких лица да мења Устав

Покрет за преокрет оцењује да је недопустива  било каква промена Устава од стране нелегалне и нелегитимне Народне скупштине, поготову она која се тиче правосуђа, као трећег трећег стуба власти. Не може 250 физичких лица која се представљју као посланици, а  на то место су дошли мимо уставног начела о слободним изборима, да мења Устав Републике Србије.

Покрет за преокрет се потписујући Споразум са народом обавезао да ће након смене овог режима залагати за преиспитање све одлуке које би биле у супротности са националним интересима Србије. Промена Устава на овај начин, али и по садржини, јесте у супротности са националним интересима.

Судство се предложеним  изменама Устава не деполитизује јер начин избора несудијског дела Врховног савета судства од стране Скупштине “цементира” политизацију судства. На перфидан начин политички утицај из Скупштине, кроз непаран број чланова ВСС, премешта се у ово тело. То се односи и на могућност распуштања ВСС. Спорна је и улога Правосудне академије, која је у раљама режима и поприма обрисе полуприватизоване установе. Предложеним изменама Устава Правосудна академија дефинисана је као једини као једини начин уласка у правосуђе. Осим тога не постоји „правни лека“ за судије против одлука ВСС.

Покрет за преокрет подржава захтеве Друштва судија, али сматра да никаквих промена Устава не може да буде док не буду одржани слободни и поштени избори и док Народној скупштини не буде враћена легалност и легитимитет.

Scroll to Top