ВОДИЧ ЗА ПОСКУПЉЕЊА ЗА 2021. ГОДИНУ

Будући да је листа поскупљења, за која је сада сасвим извесно да нас очекују током следеће године, све дужа, Креативни тим ПЗП потрудио се да направи евиденцију нових трошкова и помогне грађанима у „кућном књиговодству“. Морамо признати да смо од СНС навикли на непријатна изненађења и да нисмо ни очекивали новогодишње дарове, већ опет завлачење руке у џеп, али да власт превазилази саму себе у бахатости па пљачка и унесрећује нас све „брже, јаче и боље“.
Грађане у Новој години чека око 10 поскупљења, у зависности од града до града. Разне еколошке таксе и ваздушарине нисмо ни рачунали, као ни душевну бол која нема цену.
Поскупљује, најпре, струја.
СТРУЈА:
Уз фиксну “акцизу” коју већ плаћате на електрично бројило, трошили струју или не, потрошену електричну енергију од фебруара 2021. плаћаћете 7,9 процената више. Део поскупљења мајстори за скривање истине наплатиће вам кроз 3,4 одсто повећања основне цене струје и још 4,5 % поскупљења кроз накнаду за “обновљиве изворе енергије”. Ова друга накнада ће бити већа четири и по пута – са садашњих 0,093 динара по киловату утрошене струје поскупиће на 0,437 динара. Овај ваш новац ићи ће онима који гурају реке у цеви.
ПРЕТПЛАТА:
За 16,4 процента поскупеће и “ваше право да знате све”. Од јануара ће поскупети претплата за РТС и РТВ. Након прошлогодишњег скока са 220 на 255 динара месечно, у 2021. ће све грађане Србије дочекати још виша такса за јавни медијски сервис која ће износити 299 динара. И даље ћемо (само скупље) плаћати ЈАВНИ СЕРВИС а добијати бесомучну СНС промоцију и бескрајна пријатељска ћаскања представника власти са снисходљивим водитељима.
ПЦР:
Ако се разболите па будете сами хтели да проверите ваш епидемиолошки статус (након што сте се, рецимо онесвестили у реду испред ковид амбуланте после вишесатног чекања) Влада Србије ће и на томе више зарађивати од Нове године. Одлука је да од 1. јануара 2021. године цена ПЦР тестирања на лични захтев за држављане Србије поскупи са 6.000 на 9.000 динара.
ГОРИВО:
Када нам новац узму у кући за струју, тв претплату или у заводу код ПЦР тестирања, руку у џеп ће нам завући на бензиској пумпи. Иако смо земља са највећом акцизом на гориво у Европи и свету, режим користи систем “кад цена на светском тржишту расте подижи цене, када тамо цене падају не спуштај цене”. Тако ћемо наредних дана на “поклон” добити веће малопродајне цена горива – од 2 до 4 динара по литру. То прокњижите под ставком – превоз.
ЦИГАРЕТЕ:
Ако утеху потражите у цигаретема неће проћи добро. Осим здравља од Нове године то ће вас коштати 10 динара више по једној паклици. То ће узроковати да ће се цене цигарета у Србији почетком наступајуће године кретати између 270 и 400 динара по паклици. Ако је неко у кући пушач пишите под ставком – дуван. А ако пуши више чланова пишите – банкрот.
ХРАНА:
Ово је оно што нам, за сада, држава “поклања” на националном нивоу. Али то није све. У продавницама је ових дана поскупео значајан број производа. Што због ковид кризе и већих трошкова, што из других разлога Тако је у последњих месец дана поскупело и јестиво уље. Флаша зејтина познатих домаћих фабрика у великим трговачким ланцима већа је око 10 процената и кошта 147 до 157 динара. Након 1. јануара очекују се нова поскупљења јестивог уља. Ако вам нешто остане када платите комуналије ово прокњижите под позицијом – храна.
БАНКАРСКЕ УСЛУГЕ:
Не није то све. Од Нове године поскупљују готово све банкарске услуге. На основу мејлова које су добили клијенти већине банака, а које можда нису ни прочитали, од Нове године чекају вас нове цене банкарских услуга. За одржавање рачуна, исплату готовине, СМС обавештења, коришћење банкомата и друге уобичајене банкарске услуге у 2021.години биће неопходно издвојити од 15 до чак 60 одсто више новца него до сада. Пошто се Народна банка, односно гувернерка чешља док кућа гори, односно док стижу нови ценовници, грађани су препуштени сами себи. Негде рачун морате да имате, а банке нико не контролише. Прокњижите овде – трошак банкарских услуга, за све чланове породице који имају банкарски рачун.

Поскупљења на локалном нивоу
То су, у најкраћем, поскупљења „на националном нивоу“ Тек сада улазимо у црну зону повећања пореза на имовину и поскупљења комуналних услуга на локалном нивоу. Ову могућност није пропустила готово ни једна локална самоуправа, које готово све, уз пар изузетака, води СНС. Можете све те трошкове да књижите на позицији – десетина за локалне феудалце.

БЕОГРАД: У зависности од зоне, Београђани ће у наредној години плаћати већи порез на имовину од 5,18 до 6,4 процента, иако је претходних година значајно повећан порез на имовину у Београду. Неки Београђани, а то зависи од зоне и квадратуре, ће у наредној години порез на имовину платити и 7.000 динара више него претходне године. Градска власт у Београду ће и наредне године Београђанима, који се греју на централно грејање, узети из џепа од 500 до 1.000 еура, више него што би то требало да плате, на бази монополске цене грејања. Тиме ће у градски буџет кроз овај намет инкасирати 38 милиона еура.

НОВИ САД: Новосађани ће од 1. јануара 2021. године плаћати око 3.000 динара већи порез на имовину, иако им је за ову одлазећу годину порез већ повећан 2.000 динара. Новосађани ће бити “почашћени” од СНС нелегалне градске власти и њиховог коалиционог партнера ЛСВ-а још једним новим наметом од Нове године. Намет од од 118 динара односи се на “погонску спремност водовода и канализације”. Овај намет плаћаће месечно 153.000 домаћинстава и 8.600 привредних субјеката, што је права пљачка Новосађана за 229 милиона динара годишње. Предлузеће “Водовод И канализација”, које ће наплаћивати овај намет води кадар ЛСВ-а.

НИШ: Нелегална градска власту у Нишу ће паре Нишлија осим на сечу дрвећа трошити и на повећане накнаде одборницима у општини Палилула. Њихова накнада ће се са 10.500 повећати на 20.5000 по једној седници.

КРАГУЈЕВАЦ: Домаћинства ће у Крагујевцу за воду, канализацију и пречишћавање вода преко ЈКП “Водовода и каналзације” од 1. јануара 2021. године плаћати чак 35 одсто већу цену, а правна лица 30 одсто. Цена одвоза смећа повећана је за грађане на градском подручју за 36,10 одсто, за привреду 29,91 одсто, за сеоска подручја 35,22 одсто, а за предузетнике у паушалном износу 28,52 одсто.

СУБОТИЦА: Суботичани ће, према захтеву јавних предузећа, готово све услуге комуналних предузећа идуће године плаћати више. Поскупеће услуге “Водовода и канализације”, “Чистоће и зеленила”, “Погребног”, па чак и “Стадиона”. Кубик воде биће скупљи 21%, услуге коришћења базена чак 90 %, услуге одношења смећа 30%. Контрола И чишћење димњака уместо 1.350 биће 1.754 динара, Поскупеће и клизалиште са 500 на 800 динара на сат. Међу услугама које ће поскупети су и “превоз покојника” и „накнада за раке“. Поскупљења у Суботици су већа И свеобухванија јер поред СНС-а и СПС-а у Суботици се морају намирити бројни запослени у јавним предузећима који припадају СВМ-у.

КРАЉЕВО: Краљево не заостаје са повећањем цена, па иако неће поскупети услуге “аерудрума”, јер он и не ради али ће грађани овог града на три реке плаћаће већи порез на имовину од 3% до чак 27 %. Градоначелник је имао ингениозно објашњење за раст пореза за насеље Рибница рекавши да је то зато што су “цене непокретности порасле због изградње станова за запослене у службама безбедности“. Истовремено су чланови нелегалног Градског већа повећали себи зараде. Убудуће ће зараде градских већника у сталном радном односу уместо 50.000 бити 70.000 динара, што је повећање за преко 28%.

Много среће, бољу следећу годину и нову власт жели вам Покрет за ПРЕОКРЕТ.

Scroll to Top