Веселиновић: Јавни позив опозицији на јединство

“Јавно позивам све истинске опозиционе странке и покрете и њихове лидере на јединство. Дошли смо до критичне тачке у којој грађани Србије све осим пуне сарадње и јединства унутар опозиције, по кључним питањима, процењују као себичност и стављање ускостраначких интереса испред интереса народа и државе.
У Србији су осим демократије и слободних избора угрожени људско достојанство, сигурност и животи свих који мисле другачије у односу на постојећи режим. Као 90-тих година опозициони политичари, новинари и јавне личности се од стране представника режима означавају као “домаћи издајници”, “страни плаћеници”, “савезници короне” и оптужују се за “припреми убиства председника државе” – истиче Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет, који упућује јавни позив свим истинским опозиционим странкама и покретима
Веселиновић истиче да је јединство је нужно по следећим основама:
“1. Солидарност у одбрани људског достојанства свих које режим прогони, били они политички лидери, новинари, уметници, друге јавне личности или обични грађани, који се супростављају аутократији и фашистичким методама владања.
2. Јасним ставом у захтеву за слободне и поштене изборе и слободне медије и непристајање на учешће на изборима који не испуњавају такве услове.
3. Међусобно ненападање
4. Заједнички договор о наступу на наредним изборима, ако се, уз посредовање Европског парламента обезбеде услови за слободне и поштене изборе.
5. Након победе над режимом Александра Вучића, кроз владу експерата, обезбеђивање успостављања демократског уређења, уз независно тужилаштво и судство, спровођење лустрације, испитивање порекла имовине, формирање независног тужилаштва за борбу против организованог криминала и корупције, успостављање независних регулаторних тела, као и промену изборног законодавства.” – наводи се у јавном позиву Веселиновића

На крају Веселиновић додаје да ће Покрет за преокрет као и до сада чинити све на успостављању јединства српске опозиције, а поготово ће устрајати на успостављању и поштовању наведених принципа.

Scroll to Top