Сви да се укључе како би се спречила национална катастрофа

Ситуација са пандемијом ковида 19 у нашој земљи тражи пуну одговорност свих како би се спречило да Србија не доживи националну катастрофу у здравственом и економском погледу.
Удружена опозиција Србије (УОПС) је спремна да и у наредном периоду да свој допринос том циљу.

Свесни смо да је немогуће изоловати земљу и да је епидемија присутна у целом свету. Али тражимо да се епидемија не злоупотребљава за обрачун са политичким противницима. То се првенствено односи на власт, која има пуну контролу медија са националном фреквенцијом.
Иако смо на супротним странама у односу на власт и вредности које делимо су нам различите сигурни смо да имамо један циљ – да Србија претрпи што мање последица од пандемије. Због тога апелујемо на тренутну власт да грађанима саопштава пуну истину о стању епидемије у Србији, укључујући и прецизне податке о броју оболелих и умрлих. Апелујемо да у стручне тимове за борбу против пандемије укључи најспособније кадрове, са којима Србија располаже, који ће стручношћу и интегритетом вратити пољуљано поверење грађана. То значи да је нужно испунити захтев здравствених радника у организацији Удружени против Цовида да се формира нови кризни штаб.
У том тиму не смеју да буду људи који су се компромитовали нестручношћу и страначком пристрасношћу.
Предлажемо да се ниво активности привреде, државних институција и рекреативних активности прилагоди рекордном броју оболелих. То претпоставља супституцију свих активности које нису нужне, а које омогућавају рад у ванредним околностима, као и прецизну евиденцију оболелих у радним колективима.
Предлажемо да се прихвате захтеви просветних радника и да се пређе на онлајн наставу, а да се остави могућност да деца до 4 разреда, чија оба родитељи раде, похађају наставу у мањим групама. Дечји вртићи треба да раде по истом принципу.
Предлажемо да се на онлајн наставу у потпуности пређу и у високошколске установама, а да се уз присуство наставника и студената одржавају само нужне вежбе и испити.
Предлажемо да запослени у свим државним институцијама раде сменски, како би у просторијама било што мање људи и како би се смањила концентрација људи у јавном саобраћају.
Нужно је да установе у којима бораве старије и немоћне особе буду под посебном заштитом и да се забрани улаз незапосленима у њих.

Предлажемо да се свим службеницима који раде са грађанима обезбеди заштита.
Позивамо грађане да заштите своје окружење, али и чланове својих породица тако што ће доследно предузимати мере заштите.
Било какво ограничење кретања не сме да се злоупотребљава политички или на други начин.
Пружама пуну подршку здравственим радницима, којима треба да се обезбеди сва технички помоћ и омогућити да се њихов положај трајно поправи како не би било само ад хок подршке, која не пружа сигурност.
Нужно је да стање снабдевености у здравственим установама у овом тренутку буду приоритет. Важно је да се људима који су потенцијално заражени од ковида 19 обезбеде брзе информације о поступању и адекватни услови на пријему у ковид центрима.
Удружена опозиција Србије ће са пуном бригом о здрављу грађана и одржавању економских активности давати свој допринос одговорном приступу у решавању тешког стања које погађа све грађане Србије, са посебном бригом о здравственим радницима.

Scroll to Top