Споразум СНС-а и СВМ-а акт о новом прекрајању граница Србије

Међустраначки споразум који су потписале Српска напредна странка и Савез војвођанских Мађара садржи експлицитне одредбе о прекрајању граница управних округа који би имали етничке облике. У том акту наводи се да ће се се “приликом формирања управних округа” водити рачуна о просторној, саобраћајној и привредној повезаности Аде, Кањиже, Сенте са Суботицом и Малим Иђошем. На овај начин створио би се ентитет са мађарском већином, што је јасна намера СВМ-а и јасно исказана претензија Виктора Орбана. Овај ентитет био би у просторној и свакој другој повезаности са Мађарском, јер већина тих становника има и мађарско држављанство и то је пут ка остваривању циља мађарских националиста и иредентиста о “64 жупаније”.
Очито да би ово подручје била једна од тих жупанија, како Велику Мађарску замишљају мађарски националисти. Цео споразум има такве интенције, јер се њиме дефинишу будући уставни оквири Републике Србије, што је необично за међустраначки споразум.
Овај споразум може да има несагледиве последице по Србију јер отвара могућности за нове територијалне поделе на југу Србије, где је већинска албанска мањина, као и на подручју Рашке, односно Санџака, са већинским бошњачким живљем. А све се ради са циљем одржавања режима Александра Вучића и подршке коју добија од Виктора Орбана.
Покрет за преокрет најоштрије осуђује потписани споразум и сматра да би његова реализација значила не само урушавање територијалног интегритета Србије већ и могућност отварање нових сукоба на простору бивше Југославије. Ово може направити озбиљне тензије у Војводини, којој недостаје аутономије, али не на националној основи, већ у праву да остварује уставне надлежности, које су посебно под влашћу СНС-а и СВМ-а сасвим супституисане.

Scroll to Top