Хитно обуставити све заплене имовине и исељења

Покрет за преокрет захтева да се хитно обуставе све заплене имовине грађанима и исељења  у због принудне наплатама дуга. Србија је у најгорем епидемиолошком стању од појаве корона вируса. Многи грађани су остали без посла, неки су морали да угасе породичне радње, а извршетељи последњих дана су убрзали поступке извршења. Тако су ових дана започет поступак за наплату дугова старих до 20 година, који су прослеђени извршитељима. Део од тих, преко милион извршних предмета,  ових дана је прослеђен извршитељима. Очекује се да ће и најмањи дугови од 1.000 динара, са затезним каматама и трошковима извршења достићи 20.000 – 30.000 динара.

Недопустиво је да се на постојећа извршења баш у време пандемије надодају и она стара 20 година. За многе  породице које су под извршењем немогуће је да нађу начин за наставак нормалног живота услед пандемије, уколико остану без намештаја, стана или куће.

Највећи број породица против којих се покреће поступак извршења, најчешће због дуга за комуналне услуге спадају у групу социјално угрожених. Део њихових домаћинсва су деца, стари, болесни, па чак и заражени ковидом и извршење у овим околностима је крајње нехуман гест.

Тражимо да се социјално угроженим породицама помогне у време пандемије и да то не буде само брига савесних грађана, а принудна извршења су апсолутно неприхватлхива у овом тренутку.

Scroll to Top