Дефицит, задуженост и претећа презадуженост слике економског суноврата

Ребаланс буџета за 2020. који је јуче усвојила нелегална и нелегитимна Влада Републике Србије доказује економски суноврат који је највећим делом последица изборне кампање, односно предизборног трошења новца,  како би се створио привид економског благостања.  Дефицит од 483 милијарде динара је рекордна разлика између прихода и расхода још од 2000 године,  узимајући у обзир и изборну 2014. годину, када је исти режим направио сличну дубиозу. Овогодишњи дефицит од  9 % ревидираног  БДП-а, већи је и од  претходног рекорда из 2014, када је био 6,2 %.

Тим поводом председник Покрета за преокрет је изјавио:

–           Рекордан дефицит огољава причу о економским успесима режима Александра Вучића. Уз рекордан  дефицит, сустиже нас рекордна задуженост  од 28 милијарди, што је 60 % БДП-а, као  и претећа презадуженост која ће постојећи дуг довести до 100 % БДП-а. То је  звоно су за узбуну и онима који су до сада живели у илузији да режим зна шта ради.  Овако висок дефицин нема оправдање у пандемији корона вируса, првенствено јер су овакав пад имале само земље са високим учешћем туризма у БДП-у, који је код нас има релативно ниско учешће од око 4-5 %, док у неким земљама Европе учешће туризма чини 30% БДП-а – истиче Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет.

–           Овакав дефицит прате нова задужења, која најчешће одлазе у финансирање неефикасне државне, која је због страначких интереса  предимензионирана И чини део система изборних манипулација.  Значајан део новца одлази у прескупе  инфраструктурне пројекте, који се реализују из страних кредита, на којима су и носиоци посла, добављачи, а често и радници странци. Посебна је прича о сулудим пројектима, попут финансирања Београда на води, Аеродрома Београд или упунпавања новца кроз Телеком у страначке медијске пројекте – додаје Веселинови.

 

Scroll to Top