ПОДНЕТ ЗАХТЕВ ЗА ПОВРАЋАЈ НОВЦА ГРАЂАНИМА ОШТЕЋЕНИМ ЗБОГ ЦЕНЕ ЦЕНТРАЛНОГ ГРЕЈАЊА

Одборник у Скупштини Београда Милорад Бједов предао је данас у име Градског одбора Покрета за преокрет захтев градоначелнику,  др Зорану  Радоричићу за повраћај новца Београђанима оштећених због цене централног грејања и хитно смањење цене централног грејања у главном граду.    Захтев је предан због чињенице да више година ЈКП „Београдске електране“ неосновано, кроз злоупотребу монополског положаја,  утврђују  цене централног грејања  знатно изнад економских, уз стицање екстра профита, на штету корисника централног грејања. У захтеву се тражи да Београђанима, који користе централно грејање град Београд,  врат новац, као резултат неоснованог богаћења. Београдске електране су неусаглашавањем цена грејања са ценом енергената на светском тржишту и кршењем Закона о комуналној делатности, оштетиле Београђане за 190 милиона евра у протеклих 6 година.

Од 2014 године, преко рачуна за грејање ЈКП Београдске електране су више наплаћену цену уплаћивали у градски буџет, у просеку 30 милиона евра годишње са наменом опште потрошње. Практично је цена грејања постала харач који је наметнут Београђанима. На основу анализе Покрета за преокрет,  која је сачињена на основу јавних података, добити ЈП Београдске електране у последње три године, дакле (2017,2018, и 2019) када се добит наведеног јавног предузећа подели са бројем квадрата које ово јавно предузеће греје, долази се до тога да је на стану од 80м2 ово предузеће неосновано наплатило 40.000 динара годишње, што нас доводи до податка да је за три наведене године грађанима Београда који греју стан од 80м2 узето око 120.000,оо динара. За 6 година то је око 240.000,00 динара, преко 2.000 евра. То је пример за стан од 80 м2. За стан од 40 м2 за 6 година власницима станова у Београду, који користе централно грејање практично је отето око 120.000 динара. Више од 1.000 евра. За станове веће од 80 м2 то су износи већи од  300.000 динара. Реч је о озбиљној пљачки свих нас, свих грађана Београда који користе централно грејање.

У захтеву за повраћај новца наведено је да  на основу  одредбе Закона о јавним предузећима у коме је јасно прописано да циљ оснивања и рада јавних предузећа није стицање добити, већ обављање одређених комуналних услуга у циљу задовољавања интереса и потреба грађана. Према нашим податцима 90% профита ЈКП Београдске електране завршава у градском буџету, а то значи да је Град тај новац узет од грађана и усмерио на певајуће фонтане, јелке од 80.000 еур, јарболе и остале бесмислене пројекте који не служе интересима грађана престонице. Покрет за Преокрет ће покренути петицију и скупљати потписе ради подршке овом захтеву и даће правну подршку грађанима за остваривање њиховог права.

Текст захтева погледајте ОВДЕ.

Scroll to Top