ПРЕОКРЕТ: „ УМЕСТО СРАМНОГ ПАРАДИРАЊА НАД НЕСРЕЋОМ ПРОТЕРАНИХ И УБИЈЕНИХ У ОЛУЈИ, ТРАЖИМО РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА СРБА У ХРВАТСКОЈ“

Покрет за ПРЕОКРЕТ сматра да је начин на који Хрватска обележава 20 година акције Олуја у најмању руку непримерен и непристојан јер је војна парада симболичко „парадирање“ над несрећом преко 250 000 протераних и више од 2000 убијених Срба из Хрватске на данашњи дан пре 20 година. „За жаљење је што актуелна власт у Хрватској, славећи на овај начин, покушава да мобилише тамошњу јавност око идеологије милитаризма, искључивости и нетрпељивости, која је 90-их на овим просторима направила огромну штету. Гурајући прст у око свима за које је Олуја дан прогона и страдања, хрватска власт свакако не доприноси побољшању односа у региону. Једноставно је НЕПРИСТОЈНО појачати музику у својој кући док комшија оплакује губитак чланова породице и сећа се свог огњишта са ког је протеран“ изјавио је председник ПРЕОКРЕТА проф. др Јанко Веселиновић.

Покрет за ПРЕОКРЕТ оцењује да се ни власт у Србији а ни међународна заједница нису у довољној мери ангажовали да се помогне људима којима је Олуја „однела“ све. Тражимо да, уместо парадирања и празних речи, и Хрватска и Србија направе искрене кораке ка решавању проблема Срба у Хрватској. Подсећамо да, ни двадесет година након Олује није завршена обнова у рату порушених кућа, одузета станарска права онемогућила су повратак Срба у градове, није завршена обнова инфраструктуре у повратничким срединама, отежано је запошљавање Срба у државне службе као и употреба језика и писма, а у хрватским медијима (и у порукама високих хватских званичника) присутан је говор мржње.

Покрет за ПРЕОКРЕТ сматра да је крајње је време да се политичари и у Србији и у Хрватској уозбиље. Уместо што сакупљају политичке поене играјући се ватром, требало би да се потруде да грађани живе боље.

Scroll to Top