Међународни дан младих време да се запитамо за будућност младих у Србији

– На Међународни дан младих веома је важно нагласити проблеме са којима се млади у Србији сусрећу сваки дан и то већ годинама. Проблеми младих интезивно трају и константно се понављају и зато младима већ делује као да нема велике наде да ће се нешто убрзо променити – поручује Сашка Радујков, председница Форума младих Покрета за преокрет.

– Клима у Србији, коју је створио режим утиче деструктивно на младе људе и води их у стање апатије. Уместо разноврсних прилика младима се нуди чланска карта владајуће партије или карта за неко превозно средство које ће их одвести изван Србије.
Млади имају потребу да стекну своју независност, међутим у Србији немају довољно прилика да пронађу посао и да се осамостале – истиче Радујков.
– Протеклих неколико месеци, услед епидемије се додатно показало колика је небрига за образовање младих људи, где је власт студенте потпуно оставила на цедилу без јасног плана, али ни искрене жеље да им се помогне. Док друге државе младим људима, као носиоцима и представницима будућности тих земаља у којима живе пружа подршку, власт у Србији не показује ни најмање слуха ни за елементарне сегменте живота младих.
Један од начина да се то поправи јесте кроз грађански активизам и политичке организације. Међутим, однос режима према грађанима је довео до негативног поимања политике у Србији и то одбија многе младе од идеје да макар покушају да на овај начин било шта промене.
Омладина Покрета за преокрет се залаже да се кроз промене у друштву овакав однос политике према младима промени и да се положај младих у Србији поправи. То би био прави преокрет, на који сви ми, млади који живимо овде, чекамо више година. Такав преокрет је могућ и за њега ћемо се борити – закључује Радујков.

Scroll to Top