Колико је преминулих од корона вируса у Нишу?

Градски одбор Покрета за преокрет Ниш тражи одговор од надлежних у Нишу, односно Клиничког центра и градске власти – колико је преминулих људи у Нишу од ковида 19, односно корона вируса. Тражимо податак да ли је то  77 преминулих према једним подацима Института за јавно здравље за период  од 11. марта до 1. јуна или подаци који су у табели табели Института Батут по којима је у Нишу преминуло 243 људи, или трећи да је приминуло  360 људи, према подацима  капеле на градском гробљу. Пошто је особљу у Клиничком центру Ниш забрањено да износе било какве информације о броју умрлих, али и о стању у тој здравственој установи, грађани морају да буду обавештени истинито о броју умрлих и заражених јер је то битно због опште информације грађана о здравственој опасности и заштите здравља њих и њихових породица.

Тренутно се грађани обавештавају по принципу „чули смо то и то“, „заражен је тај и тај“, „умро је тај и тај“. Боља информинасост о пандемији у Нишу је постојала у прошлим вековима. Једино што грађани виде су редови испред „ковид“ амбуланти, умрлице  и изморене здравствене раднике.

Истините информације су битне и због оцене грађана о адекватности уведених мера од стране градске власти у Нишу. Неке од њих су нелогичне, нпр. могућност да се излази у клубове и да не морају да се носе маске док се седи и сл.

Посебно је питање одговорности градских власти по питању укидању готово свих мера предострожности пред изборе. Градска власт их је могла задржати и поред неодговорности Кризног штаба у Београду и Владе Србије. Свако ће морати да одговара за своје поступке.  Већ сада је јасно да је градска власт саучесник у ширењу епидемије јер није предузела мере из своје надлежности и није указала на опасност ширења епидемије услед одржавања лажних избора.

Док чекамо одговоре од градске власти Покрет за преокрет у Нишу апелујемо на грађане да буду одговорни према себи и према другима, да носе маске у затвореним просторијама и да држе  дистанцу.

Scroll to Top