Веселиновић: Хитно смањити цене горива и цене комуналних услуга и укинути парафискалне намете

Покрет за преокрет тражи од Владе Републике Србије да хитно смањи цене горива испод једног евра по литру, а од локалних самоуправа да преиспитају и хитно смање цене комуналних услуга. Тражимо и укидање парафискалних намета.

У цени од 142 динара за литру дизела држава узима 81 динара, што је 58 посто. Комуналне услуге преоптерећене су непотребним трошковима и страначким кадровима.

– Цене барела нафте пала је на 13 долара, а у цени горива у Србији то се не види и она је међу највећима у свету. Основни разлог је у фиксном делу акцизе који је одредила држава и то више не може да опстане. Овако осиромашени грађани и привреда не могу да плаћају такве цене. Поготову пољопривредници. – истиче Јано Веселиновић председник Покрета за преокрет.

Веселиновић додаје да је хитно потребно преиспитати и цене комуналних услуга и не само оних које су везане за цену енергената, као што су цене грејања,  где та јавна предузећа остварују екстра профит на штету грађана.

– У ситуацији када су многи грађани остали без посла или су им плате смањене они не могу више да плаћају прескупе комуналије, које немају никакве везе са тржишним ценама. Не могу  више да у цени комуналних услуга плаћају надуване цене енергената, немар, намештене тендере и ботове. Томе је једноставно дошао крај. – истиче Веселиновић.

Покрет за преокрет, услед надолазеће економске кризе, тражи преиспитивање и  укидање  парафискалних, непореских,  намета привреди и грађанима, којих је у Србији  преко 230. То су разне таксе, накнаде и чланарине.

Scroll to Top