Изброрни инжењеринг са делењем држављанстава нови нечасни потез СНС-а

Покрет за преокрет има сазнања да Министарство унутрашњих послова Србије последњих месеци, а нарочито последњих дана, масовно издаје држављанства Србије грађанима који живе у Републици Српској, са циљем прављења новог политичког инжењеринга у Србији. Пројекат је, по свему судећи, добро искординисан са руководством Републике Српске јер захтеве масовно подносе чланови СНСД-а Милорада Додика преко конзулата у Бањалуци, Требињу и Дрвару. Након тога шест службеника МУП-а, који раде у згради СИВ-а у Београду, штанцују решења.

Радници тренутно раде по 12 сати, чак и викендом. Одмах након тога друге службе МУП-а припремају и израђују личне карте, а подносиоци захтева се уврштавају у бирачки списак. Ако се зна да се на добијање држављанства у свакој земљи, па и код нас, чека више месеци, па и година, због безбедносних провера, у овом случају тај посао се мери готово у сатима. Део ових нових гласача, према нашим сазнањима, гласаће на предстојећим лажним изборима у конзулатима у Босни и Херцеговини, а део уз границу са Србијом, у општинама у Србији, попут Малог Зворника, Владимираца… Према проценама, на бази дневно издатих држављанстава, до закључивања бирачких спискова, биће издато око 20.000 нових држављанстава. Овај процес одвија се, са мањим интезитетом, већ дуже времена, па није искључено да је број и већи.

– “Тражимо од министра Ивице Дачића да хитно објави број новоиздатих држављанстава грађанима Републике Српске и чињеницу ко је дао налог да се ургентно решавају захтеви, без квалитетних безбедоносних провера. Као правник сам свесан да овај нечасан посао изборног инжењеринга није и незаконит, али ово додатно доводи у питање легитимност будуће власти јер није нормално да људи из друге државе бирају власт у Србији. Лјуди који живе у Републици Српској треба да уживају подршку Србије, а не да буду топовско месо у инжењерингу Александра Вучића и Милорада Додика. Лажни избори, нпр. у Дрвару, биће још спорнији па ме не би чудило да у тој општини “победи” Ненад Чанак јер је извесно да ће нови гласачи имати специјалну улогу за новоконпоновану опозицију” – истиче проф. др Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет.

Scroll to Top