Продаја Комерцијалне банке ризичан потез хазардера

Покрет за преокрет се противи и осуђује најаву продаје Комерцијалне банке, системски важне банке за стабилност српског тржишта новца и хартија од вредности, нарочито у нестабилним условима економских криза, и најављену продају сматрамо као ризичан потез хазардера.
Режим Александра Вучића након продаје пољопривредног земљишта Арапима, међу којем је и оно највредније ПКБ-а, продаје многих водних ресурса, одлучио се да прода последњу домаћу банку што довољно говори о карактеру овог режима. Енормно девизно задуживање, додељивање капиталних пројеката страначким људима попут Звонка Веселиновића и Милана Радојчића по вишеструко вишимм ценама од тржишних показују сву бескурпулозност криминалних кланова СНС-а.
– „Продаја банке за износ који је за трећину мањи од вредности капитала банке, који тренутно износи око 640 милиона евра, значи да се банка продаје чак испод књиговодствене вредности. Да ли је то само из разлога што је Александар Вучић обећао ММФ-у да ће продати и последњу домаћу банку, што није учинила ни једна озбиљна држава? Поготову, ако се зна да Комерцијална банка заузима 11 одсто српског тржишта, и могла је бити брана од монополског понашања страних банака, које већ иде на штету грађана и привреде Србије. Комерцијална банка има највећу девизну штедњу и највећи број експозитура“. – истиче проф. др Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет и тренутно председавајући Савеза за Србију
Најављена нова тржишна рецесија нашу привреду ће, без постојсња домаће банке, додатно довести у неповољну ситуацију.
Оно што је посебно забрињавајуће је да ће тај новац, као и сав новац добијен од продаје националних ресурса за време осмогодишњег режима Александра Вучића, завршити у нетранспарентним и почесто сулудим пројектима.

Scroll to Top