ПРИТИСЦИ НА ИНСПЕКТОРЕ ДА ПОТПИШУ УПОТРЕБНУ ДОЗВОЛУ ЗА „ПРОМЕНАДУ“

Градски одбор Покрета за преокрет Нови Сад указује да за три  дана истиче привремена употребна дозвола за тржни центар “Променада” и пита надлежне да ли је тачно да се из разних центара моћи врши притисак на инспекторе да потпишу употребну дозволу за овај објекат, иако не постоје услови за то. Тај објекат je пуних 15 месеци угрожавао безбедност посетилаца јер није могао да добије трајну употребну дозволу.

Тржном центру “Променада” који већ 15 месеци ради без употребне дозволе за три дана истиче нова привремена употребна дозвола издата на три месеца.

ГО Покрет за преокрет подсећа да је овај тржни центар изграђен на простору који је по претходној намени требао да Новосађанима служи за спортско рекреативне садржаје. Осим тога изградња тржног центра на главном градском булевару доводи до колаоса саобраћаја, нарочито у време саобраћајних шпицева. На то смо указивали одмах након сазнања да је Напредњачко – Лигашка власт пренаменила ту површину и дозволила изградњу 130.000 квадрата пословног простора. Након тога, градска власт је дозволила, да се мимо пројекта и грађевинске дозволе, не само изгради, већ и да отпочне са радом тај небезбедни објекат. Осим небезбедности за хиљаде посетиоца тај објекат, је изграђен мимо основне грађевинске дозволе и пројекта, и не обезбеђују заштиту од подземних вода и константно испумпавање угрожава овај део Лимана и градску канализацију. Уместо да последице ове самовоље сноси инвеститор градска власт све негативне последице пребацује на грађане. Кључни проблем је безбедност посетиоца јер, према свим доступним информацијама, МУП није никада издао сагласност којим би се гарантовала сигурност од пожара.

Испоставља се да инспектори МУП-а нису издали адекватне противпожарне дозволе јер објекат није безбедан, али тражимо одговор да ли је тачно да  се на њих у последње време врше непрестани притисци да то ураде.  Покрет за преокрет поставља питање градоначелнику Милошу Вучевићу: ко је у међувремену издао измењену грађевинску дозволу по коме је у подруму инсталирано 11 подземних бунара за извлачење воде? Ко ће бити одговоран за потенцијалну несрећу у овом тржном центру и који интереси стоје иза повлађивања инвеститору који у циљу смањења трошкова угрожава безбедност Новосађана? Постављамо и питање да ли је тачно да се врше снажни притисци на инспекторе да, мимо правила струке, потпишу употребну дозволу за овај објекат?

Scroll to Top