Рушење Подбаре – спрега урбанистичке мафије и градске власти

“Савез за Србију – Нови Сад” се противи урбанистичком плану за Подбару који намеће градска власт, јер се предложеним планом тај део града претвара у још једну бетонску џунглу са безброј вишеспратница, гаража и пословних објеката. Подбара је део старог градског језгра омеђен Темеринском, Пашићевом и Дунавском улицом те Београдским кејом и Каналом ДТД, који заједно са ужим центром града чини природну и историјску целину и нема ниједног урбанистичког, или било којег другог оправданог разлога, да тако не остане и убудуће. Градска власт очигледно покушава да сруши Подбару, јер је то у интересу инвеститора и крупног капитала. Уколико тај пројекат, који је већ прошао процедура која претходи коначном усвајању у Скупштини града, заиста буде реализован, урбанистичка целина старог градског језгра у Новом Саду свешће се на Змај Јовину улицу, Катедралу и Градску кућу, са неколико припадајућих бочних улица. У делу историјског срца Новог Сада остаће практично само још зграде Матице српске, Платонеума и Владичанског двора, као и Саборна, Алмашке и Николајевска црква, а нове “галенс-овке” и “карин-ктонке” ће заменити садашње приземне и друге објекте од којих су неки под заштитом државе. Због зараде неколико фирми и људи из градске власти, Подбара ће изгубити душу и улогу “музеја на отвореном” коју би у уређеном друштву одавно добила.
“Савез за Србију – Нови Сад” са жаљењем и забринутошћу констатује да се формална јавна расправа о предложеном плану претворила у надметање појединих власника кућа на Подбари и инвеститора у томе ко ће стећи што већи профит. Једним је интерес да своје објекте у старом градском језгру што скупље продају, а другим да до максимума повећају дозвољену висину нових зграда (тј. број спратова) како би до максимума увећали и своју зараду. Као ни у многим ранијим случајевима, јавни интерес није заступао нико. Урбанистичку струку нико ништа није ни питао, а градска власт, која би требало да заступа интересе свих грађана Новог Сада, заступала је интересе грађевинске мафија која суштински и управља градом.
“Савез за Србију” подсећа на то да се Нови Сад последњих година без милости и на штету његових грађана и будућности све више засипа бетоном и асфалтом, а да убрзано остаје без дрвећа, паркова, простора за спорт и игру деце. Садашња власт коју предводе Српска напредноа странка, Лига социјалдемократа Војводине и Социјалистичка партија Србије, очигледно је пристала на то да град који је некад надалеко био познат по својој лепоти и хуманим условима за живот, претвори у бетонског “Франкенштајна” и “обећану земљу” за лаку и брзу зараду, са влашћу повезаних, инвеститора. Такав исход и непоправљиву штету која ће настати може предупредити само смена корумпираних људи који већ осму годину незаслужено седе у Градској кући.

Scroll to Top