Спрега јавних предузећа, адвоката и извршитеља у пљачки грађана

У Србији постоји спрега јавних предузећа, страначки подобних адвоката и јавних извршитеља у пљачки грађана и правних лица. Систем је већ добро уходан и у питању је огроман новац. За мале новчане износе дуговања грађана или правних лица наплаћују се огромни трошкови адвокатских услуга и извршења. Однос основног дуга и трошка адвоката и извршитеља некада је у односу 1:15. За један динар дуга наплаћује се и до 15 динара трошка адвоката и извршитеља и то на незаконит и преваран начин чиме се у стилу пљачке и разбојништва отима новац од грађана. На овај начин сиромаше се и без хлеба се остављају на стотине хиљада породица у Србији – истакао је Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет на конференцији за штампу испред ЈП “Информатика” у Новом Саду.

Новинарима је предочио конкретне доказе. Један од њих доказује да је за дуг од 1.312,94 динара до сада наплаћен десет пута већи износ од 13.216,94 динара и да ће тај износ бити још увећан. Веселиновић је напоменуо да опљачкана странка редовно измирује све своје обавезе, да тај рачун из априла 2019. године није добила и да је по опомени платила рачун. Бизарном је истакао чињеницу да је део тог рачуна “димничарина” иако нема димњак. Навео је да је адвокат “Информатике” из Новог Сада у овом случају био Срђан Лакић, а јавни извршитељ Горан Веселиновић.

У другом предоченом примеру странка је за основни дуг од 4.553 динара платила трошкове адвоката и извршитеља Косте Алексића у износу од 20.664 динара.

– Основно је питање зашто овај посао раде адвокати и зашто то не раде правници из јавног предузећа. Да то раде правници 50% овог трошка не би било или би он био минималан. Друго питање је како су ти адвокати изабрани, по ком критеријуму и да ли они део средстава дају налогодавцима, а то су политичке странке. Треће питање односи се на начин доставе рачуна, па је спорно како се и бачени и изгубљени рачуни за јавна предузећа сматрају урученим. Истрајаћемо у одлуци да сва ова питања истерамо на чистац, јер овде се ради о грубој злоупотреби закона јер се ми не залажемо да се рачуни не плаћају већ смо против пљачке грађана – истакао је Веселиновић.

Scroll to Top