ОБУСТАВИТИ ПРИТИСКЕ НА РАДНИКЕ „ПОШТЕ“

Покрет за преокрет у потпуности подржава захтеве побуњених радника „Поште Србије“ и најоштрије осуђује притиске руководства на запослене раднике у штрајку.  Штрајк у „Пошти Србије“ организовали су сами радници насупрот корумпираних синдиката. Радници су   незадовољни својим материјалним положајем и преварама Владе Србије али бунт је првенствено изазван односом пословодства  према запосленима, а првенствено постављањем по организационим јединицама неквалификованих руководиоца, којима је једина „улазница“ чланска карта режимских странака.

Покрету за преокрет достављени су бројни докази око грубих притисака на раднике са циљем  да обуставе штрајк. Поједини руководиоци, попут руководиоца Регионалне РЈ „Панчево, Сремска Митровица“ Бранислав Павков, у допису о „Обавезном поступању у вези актуелним прекидом рада“ прети санкцијама због „противправног поступања“ и тражи  „имена истих“ који у обустави рада учествују. Од свих запослених се од почетка обуставе рада тражи да потпишу Изјаву о прихватању Кодекса пословне етике „Пошта Србије“ , а у члану 2. тог Кодекса прописане су обавезе које би сваки штрајк и обуставу рада могао да подведе под кршењем Кодекса, што би представљало основ за претстанак радног односа.  Осим тога уместо запослених радника у обављање послова за време обуставе рада уведена су неквалификована лица по привременим и повременим пословима, која неовлашћено  обављају послове са новцем и користе печате мимо прописаних овлашћења. Делу радника, РЈ Нови Сад, наређено је да грађанима неистинито  предоче да се ради о техничким проблемима, а не обустави рада запослених. У већини радних јединица Поште Србије на раднике се врше разни притисци да се штрајк хитно обустави, а појединцима се нуде повластице, док се другом делу радника прети отказима. За све наведене тврдње имамо доказе.

„Покрет за преокрет тражи од надлежног  тужилаштва да испита све облике незаконитих притисака на запослене у „Пошти Србије“ који су обуставили рад. Тражимо да се испита коруптивна веза руководства „Поште Србије“ и синдикалних организација, које су током претходне обуставе рада обманули запослене и који се и овога пута служе преварама да би радници прекинули штрајк, а да би страначко руководство и повлашћени синдикалнци наставили са бахатим односом према радницима. Пошто је побуна радника у „Пошти Србије“ модел како може да се пружи отпор незаконитостима, неправди, понижавању запослених Покрет за преокрет чврсто стоји уз запослене у „Пошти Србије“, свесни озбиљних притисака на њих“  – истиче проф. др Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет

Scroll to Top