Режим одговоран због нарушеног здравља Маје Павловић

Потписници Споразума са народом најоштрије осуђују немар предстваника извршне власти који су дозволили да Маја Павловић, власница ТВ Канал 9 из Новог Сада, већ 22 дана штрајкује глађу у борби за опстанак локалних, независних медија. Игнорисање државе довело је у директну опасност живот ове храбре жене. Маја Павловић је данас, видно исцрпљена и малаксала, на захтев њеног брата и пријатеља, примљена је у Ургентни центар у Београду.

Вишегодишња тортура над представницима седме силе кулминирала је правним и коначно економским насилништвом над онима који не желе да постану део пропагандне машинерије која увелико хара телевизијама са националном фреквенцијом, прорежимским писаним медијима и прорежимским порталима. Посебној тортури су изложени локални медији. Према подацима на сајту Агенције за привредне регистре, до сада је угашено 125 медија. Подсећамо, ово је други штрајк глађу власнице ТВ Канал 9 за последњих годину дана.

Маја Павловић захтева моментално решавање 4 од 9 изнетих захтева како би њена телевизија несметано наставила са радом. Да би прекинула штрајк глађу потребно је да Организација произвођача фонограма Србије (ОФПС) затражи заустављање поступака против њене телевизије. Рачун телевизије данас је одблокиран, али без повраћаја новца који је скинут по пресудама за које власница тврди да су незаконите. Затим, од Министарства телекомуникација захтева да се продужи споразум потписан са ЕТВ (Емисиона техника и везама) и да се изврше неопходне измене у Правилнику о накнадама ЕТВ за локлане емитере. Даље, од Телекома Србије захтева да се ТВ Канал 9 врати у дистрибуцију ИПТВ-а. И на крају, захтева од градоначелника Новог Сада, Милоша Вучевића, да не дскриминише ову локалну телевизију са двадесетогодишњим искуством и омогући равноправан приступ средствима намењеним за суфинансирање медија.

ТВ Канал 9 из Новог Сада позната је по непристрасном и објективном информисању грађана, али и по томе што медијски простор једнако могу да деле како представнисци извршне власти, тако и представници опозиције.

Позивамо представнике државе да најхитније изађу у сусрет захтевима Маје Павловић, како она животом не би платила правну и економску тортуру којој је њена телевизија изложена.

Scroll to Top