Нови протест у Новом Саду

Други протест “1 од 5 милиона – стоп крвавим кошуљама” одржан је вечерас у Новом Саду. Упркос снегу и хладноћи више од седам хиљада грађана Новог Сада окупило се на Позоришном тргу како би јавно још једном изразили своје незадовољство због насиља и корупције, као и укупног стања у друштву. Скуп су пратиле уобичајне поруке и скандирање против актуелне власти и протекао је без и најмањег инцидента. “Ови протести служе за то да док год буде ове наше Србије и њених грађана, више никад не окрећемо главе и никад више се не бојимо. Кад год они које смо изабрали на поштеним изборима не буду радили онако како ми захтевамо од њих, за било који атак на ментално и физичко здравље, излазимо на улицу”, поручио је са позоришног платоа глумац Милорад Капор.

Доценткиња Филозофског факултета у Новом Саду Бојана Бодрожа, у име 75 наставника и сарадника тог факултета који су подржали грађанске протесте, рекла је да је и њена и дужност њених колегиница и колега да говоре слободно и без страха. Према њеним речима, сви грађани Србије свакодневно сведоче различитим друштвеним и политичким неправдама, али универзитетске раднике и све друге у систему образовања највише погађа то што су највише положаје у држави запосели људи који нису квалификовани за посао који би требало да обављају. “На руководећим положајима су људи са купљеним дипломама, који су докторирали преписивањем туђих научних радова и једина квалификација тих људи је њихова – страначка књижица. Ако данас зажмурим на све ово, како сутра да погледам своје студенте и тражим од њих да уче и не варају на испитима, кад они око себе виде непоштене људе који се богате на рачун честитих грађана”, нагласила је доценткиња Бодрожа и упитала: “Како да убедим своје студенте да је образовање оно најважније што ће стећи у животу, када уместо њих посао буду добијали они са мање школе и мање стручних квалификација од њих”? Доценткиња Бодрожа је такође истакла како су садашње власти изменама прописа у области високог образовања угрозиле аутономију универзитета и слободе, а широм отворена врата за политички утицај на академске институције. “Желим да овом земљом управљају људи који ће се бринути о најбољем интересу грађана, а не о својим личним интересима. Желимо државу која ће бити базирана на социјалној правди и солидарности коју смо заборавили. Треба сви да знамо да смо ми ти који се питамо и да је моћ у нашим рукама. Нема одустајања, ово је наша земља”, рекла је на крају Бојана Бодрожа.

Професорка Ивана Спасић је у име тзв. апела “105 од 5 милиона”, који је потписало 105 наставника и сарадника Филозофског факултета у Београду, нагласила како нико од потписника тог апела не мисли да су направили било какав подвиг. “То је најмање што можемо да урадимо ми који нисмо у положају у којем су хиљаде других грађана Србије који су зависни и уцењени од стране власти. Уместо свих оних који би желели да овако иступе, то смо учинили ми. Радује ме то што све није остало на једном прогласу, јер су се у последњих неколико дана на исти начин огласиле колегинице и колеге са других факултета. Греје ми душу то што су се огласиле и колеге са Правног факултета пошто сви знамо да тај факултет има посебне везе са председником државе, али сам и ужаснута оним што пише у њиховом прогласу. Они су у сваком пасусу навели по неку одредбу Устава Србије који тај председник Србије свакодневно крши”, нагласила је професорка Спасић. Према њеној оцени у свим прогласима универзитетских наставника и сарадника је речено само оно што сви у овој земљи знају. “Окупљамо се да бисмо се сетили да ово што данас живимо не мора бити тако. Мора да постоји једна другачија Србија коју можемо заједно да повратимо или наново од темеља изградимо”, поручила је професорка Ивана Спасић.
Студенткиња Академије уметности у Новом Саду Теа Вукадин поздравила је све слободне грађане Србије који су ових дана на улицама и трговима, на којим се боре за своју слободу и права. Она је позвала универзитетске професоре да се придруже својим колегама које су већ подржале грађанске протесте, а студенте да се придруже својим вршњацима који већ протестују на улици.”Желимо да нам буде добро у нашој земљи, да не морамо ићи у иностранство и радити у туђој земљи”, рекла је на крају Теа Вукадин.

Учесници протеста су поздравили договор влада у Атини и Скопљу о имену Македоније и подржали протесте против изградње мини хидроелектрана у Србији. Окупљени грађани су после завршетка скупа на Позоришном тргу кренули у шетњу дуж Јеврејске улице, Булевара oслобођења и улице Максима Горког. Као и прошлог петка, највише звиждука и протеста учесници шетње су упутили Радио телевизији Војводине, која се од средине 2016. године у потпуности ставила у службу пропаганде режима Александра Вучића.

Организатори скупа су нови протест заказали за наредни петак, 1. фебруар.

У Новом Саду, 25. јануара 2019.

Scroll to Top