Председник Покрета за ПРЕОКРЕТ и посланик у Народној Скупштини проф. др Јанко Веселиновић међу најактивнијим

Посланици Скупштине Србије су у првих шест месеци ове године имали 55 радних дана, током којих су се обратили укупно 3.391 пут, што је у просеку 14 обраћања по посланику, а најактивнији је био Владимир Павићевић из Нове странке, показала је анализа активности посланика коју је урадила иницијатива “Отворени парламент”.
У том периоду је усвојено 87 закона, од који је 25 донето по хитном поступку, што је 28 одсто, а посланици су поднели 1.313 амандмана, од којих је усвојен сваки четврти.
Посланици су највише заседали у мају, укупно 12 дана, док су најактивнији били у априлу са укупно 732 обраћања.
Најактивнији посланик, рачунајући говоре и реплике био је Павићевић, који се обратио 315 пута у пленуму.
Следе шеф посланика СНС Зоран Бабић, који се обратио 253 пута, посланик Покрета за преокрет Јанко Веселиновић, са 201 обраћањем, шеф посланика СДС Марко ђуришић са 153 и његов страначки колега Благоје Брадић са 146 обраћања.
Павићевић је најактивнији када је реч о говорима без реплика, али је и најчешће говорио о амандманима на законе (180) пута, док је по броју реплика најактивнији био Бабић (123). Од укупног броја обраћања свако осмо било је реплика.
Анализа “Отвореног парламента” показује и да је, када је реч о посланицама, најактивнија била Гордана Чомић из Демократске странке, која се јавила за реч 102 пута, затим њена страначка колегиница Александра Јерков – 61 пут, Биљана Хасановић-Кораћ из Социјалдемократске странке – 53, њена страначка колегиница Бранка Каравидић – 53 и Олгица Батић из Демохришћанске странке Србије – 47 пута.
Највише амандмана у том периоду поднели су посланици Нове странке, са 386 поднетих амандмана, а они су били и посланици чији су амандмани највише прихватани – 72.
За првих шест месеци рада у 2015. години одржане су укупно 233 седнице скупштинских одбора.
Највише седница је одржао Одбор за уставна питања и законодавство – 52, док је најмање заседао Одбор за права детета, који је одржао једну седницу.
Анализа је урађена на основу званичних транскрипата пленарних седница и резултата гласања објављених на сајту “Отвореног парламента”, а преузетих са сајта Скупштине Србије.
Циљ иницијативе “Отворени парламент” је повећање јавности рада парламента, информисање грађана о раду парламента и успостављање редовне комуникације грађана и њихових изабраних представника.

Аутор: Танјуг

Scroll to Top