AUTONOMIJA: Održan protest SzS i ulična izložba ispred zgrade RTV-a u Novom Sadu

Izvor: Autonomija

“Građani i država zarobljeni ukoliko nema slobodnih medija”

Pokret za preokret, uz podršku Saveza za Srbiju (SzS) Novi Sad, organizovao je večeras ispred zgrade Radio – televzije Vojvodina (RTV), izložbu i miran protest pod nazivom „Šest godina propadanja“, kako bi obeležili šest godina od formiranja koalicije i Vlade koju predvodi Srpska napredna stranka (SNS) i uputili kritike RTV-u.

Eskponati izložbe postavljeni su na pločniku ispred samog ulaza u zgradu RTV, izložba sadrži više od 150 fotografija sa natpisima koji ukazauju na propuste i malverzacije, a kako je rečeno, ona je posvećena i „odgovornosti RTV za medijski mrak i prikrivanje stvarnog stanja u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji“.

Predsednik Pokreta za preokret i član predsedništva SzS Janko Veselinović, rekao je da RTV svakodnevno doprinosi medijskom mraku i razbijenim glavama, jer „seje mržnju, strah i netrpeljivost prema političkim istomišljenicima“.

„Slike pred vama, a mogu da se dopunjavaju svaki dan, predstavljaju stvarnost u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji koju RTV krije. Kriju da su subvencije za poljoprivredu u Vojvodini pale sa 14 na četiri hiljade, da vojvođanski seljaci i građani plaćaju najskuplje gorivo, da je mafija naselila Novi Sad i da rade šta hoće, a ova kuća ovde ćuti iako joj plaćamo pretplatu„, rekao je Veselinović.

Kako je naveo, oni koji danas vode RTV, treba jednog dana da odgovoraju zbog toga što doprinose da se događaju napadi, poput nedavnog na predsednika Levice Srbije Borka Stefanovića, kao i ubistvu kosovskog političara Olivera Ivanovića

„Televizije kao što je RTV, ni reč nije rekla u svom nacionalnom dnevniku u pet u zaštitu Olivera Ivanovića“, naveo je Veselinović i dodao da bi mogao „razbijene glave“ da nabraja celo veče.

Potpredsednik novosadskog odbora Demokratske stranke Stevan Latinović, rekao je da svaka fotografija izložbe predstavlja „mali delić mozaika propadanja“.

„Kako je moguće da neko šest godina razara ovu državu, i da svi ćute? Jedan značajan deo tog odgovora su mediji, jer su oni oči i uši građana, ali u našoj državi su one čvrsto zatvorene“, rekao je Latinović.

On je dodao da bi svi događaji predstavljeni na slikama, jednog dana trebalo da se nađu u informativnim emisijama javnog medijskog servisa.

Predsednik Levice Srbije za Vojvodinu Stanko Bosnić, podsetio je da je ovih dana objavljeno da će pretplata za javne medijske servise biti povećana, ali da „ni više novca, ni nova zgrada, ni bolji tehnički uslovi rada ne čine novinarstvo, niti obraz jednog novinara“.

„Ne predstavljaju istinu, niti tu profesiju kakva bi trebalo da bude. Ova medijska kuća i ova vlast, treba da znaju da od četiri dinara, tri dolaze od onih građana koji ne podržavaju ovu vlast, i da shodno tome moraju da se vladaju, i da ne mogu 100 odsto medijskog prostora da zloupotrebljavaju i da neistinito informišu one koji ih finansiraju i omogućavaju im da žive u boljim uslovima“, rekao je Bosnić.

Dodao je da u zgradi ima i „slobodumnih ljudi“, koji u ovom momentu žive u teškoj presiji da će izgubiti posao, da će dobiti kaznu ukoliko izveštavaju istinito, i kojima urednici svakog dana određuju šta mogu da pišu, a šta ne.

„Nadam se da će i oni smoći snage, da svojim ljudskim i profesionalnim kvalitetima, kažu ne“, kazao je Bosnić.

Predsednik Narodne stranke Borislav Novaković, rekao je da su građani i država zarobljeni ukoliko nema slobodnih medija.

„Posao RTV je da bude istinita, objektivna, nepristrasna i da govori u korist opšteg interesa. Ovde ne stanuje istina, već laž i manipulacija, a štiti se interes (predsednika Srbije) Aleksandra Vućića i njegove kamarile iz Srpske napredne stranke. To nećemo dozvoliti“, rekao je Novaković.

Ocenio je da je Novi Sad pod rukovodtsvom SNS postao grad afera i skandala, uništenih javnih komunalnih preduzeća, jeftine radne snage, otpuštanja radnika, tržnih centara i banaka, koje prema njegovim rečima, „nisu investicije, već špekulativni poslovi, koji ne donose kapital, već ga odnose“.

„Novi Sad je postao grad korupcije. Imamo formalnog gradonačelnika koji se zove Miloš Vučević (SNS), i stvarnog koji se zove Andrej Vučić. On je najveći kriminalac u državi i rođeni brat predsednika. On ordinira Novim Sadom i Vojvodinom, i donosi sve odluke“, rekao je Novaković.

Ispred zgrade RTV-a okupilo se više desetina građana i aktivista, a protest i izložba prošli su mirno.

(Autonomija/Beta)

Scroll to Top