НСПМ: Упркос забрани, Савез за Србију организовао изложбу “Шест година пропадања” испред зграде РТС; Ђилас: Организоваћемо акцију “Стазама обмана и лажи Александра Вучића”

Извор: НСПМ

Иако је београдска општина Палилула забранила одржавање изложбе “Шест година пропадања” испред зграде РТС-а, у организацији Савеза за Србију, представници тог опозиционог блока, ипак, су се окупили испред зграде у Таковској.

Како јавља репортер Н1, није било инцидената нити је био присутан већи број полицајаца.

Овај скуп је уредно пријављен полицији, међутим, општина Палилула је рекла да интерни акт Града Београда препоручује да се не могу на отвореном изражавати политички ставови, и да ова изложба може да се одржи али без приказивања фотографија и експоната, од чега се изложба и састоји.

Протест је одржан испред зграде РТС јер, како су рекли из СзС, сматрају да слика коју највећи део медија шаље у Србији, представља неку врсту “искривљене слике стварности и прикривања чињенице да режим кажњава и хапси све оне који мисле другачије”.

Представници СзС су рекли да је представљено 150 експоната, а да их је могло бити 1500.

Јанко Веселиновић из Покрета за преокрет, који је део СзС,  а који је организовао изложбу, навео је да је изложба посвећена медијском мраку.

“Ми смо овде да питамо челнике РТС због чега неки од ових ескпоната који су овде, нису били у информативним емисијама РТС, због чега се тим темама није бавио јавни сервис. Због чега се на адекватан начин није бавио убиством и медијском хајком на Оливера Ивановића која је претходила убиству, због чега су учествовали у креирању извештаја када су људи погинули у хеликоптеру, због чега се у РТС није причало о пребијеним људима током кампање, које су пребијали људи који су ведете СНС, који се и ових дана налазе у Лучанима… Због чега се није причало да имамо најскупље гориво у Европи, да је пољопривредницима смањена субвенција са 14 на четири хиљаде, због чега се није причало да су отете пензије, да је окружење Александра Вучића државу поделило на феуде”, рекао је Веселиновић.

Данас се о догађајима у Србији обавештавамо преко Ал Џазире, Дојче велеа, Н1 – телевизија које није основала ова држава, за чије емитовање не плаћамо претплату, не обавештавамо се о томе преко РТС чији је то посао, који је јавни сервис, рекао је Јанко Веселиновић.

Он је додао да ће са таквим активностима наставити, а да сутра са том изложбом иду у Лучане.

Истакао је да је забрана незаконита.

“Показиваћемо истину и борићемо се за слободан РТС”, рекао је Веселиновић.

Ђилас: Организоваћемо акцију “Путевима обмана и лажи Александра Вучића”

Драган Ђилас, један од оснивача СзС, је рекао да је РТС достигао свој врхунац јер је ове недеље организовао дебатну емисију о Косову и успео да у њу позове три представника СНС и водитељку.

“Већ је шест и по година власти овог режима Александра Вучића, и ми смо одлучили да наредних недеља покренемо једну акцију која ће се звати ‘Стазама обмана и лажи Александра Вучића и власти Србије'”, каже Ђилас. Он додаје да ће се потрудити да у сваком делу Србије укажу на то шта је власт обећала, а шта слагала. “И да подсетимо грађане на пребијене људе, на све обмане, на уништена предузећа, продате ресурсе државе и све остало што се ради”, навео је.

Међу окупљенима били су и председник ДС Зоран Лутовац и лидер “Двери” Бошко Обрадовић.

Ово није први пут да се представници СзС окупљају испред РТС, то су учинили неколико пута, тражећи од јавног сервиса да им дозволи да учествују у информативним емисијама као и да поштују право на деманти, које, како тврде, РТС не поштује. Последњи пут киад су били испред зграде РТС, навели су да уколико њихови захтеви не буду испоштовани, да ће протесте радикализовати.

РТС: Присталице Савеза за Србију незадовољне уређивачком политиком „одржале протест”

Присталице Савеза за Србију одржале су протест испред зграде РТС-а. Они су незадовољни уређивачком политиком, али и зато што им је забрањено одржавање изложбе “Шест година пропадања” испред зграде Јавног сервиса.

Ипак су поставили “експонате” за које су питали зашто нису били у информативним емисијама РТС-а.

Председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић упитао је зашто се РТС није бавио медијском хајком и убиством Оливера Ивановића, зашто је учествовао у креирању спорних извештаја о паду хеликоптера, зашто се није говорило о пребијеним људима у изборним кампањама.

Истакао је и теме поскупљења горива, смањења субвенција пољопривредницима, пензија… Каже да је постављено 150 експоната, али да је могло да их буде и 1.500.

“Неће нас омести забраном, забрана је незаконита, показиваћемо истину и борићемо се за слободан РТС”, рекао је Веселиновић.

Окупљенима се обратио и Драган Ђилас, који је рекао да ће сви који су део Савеза за Србију указивати на конкретне ствари и проблеме о којима је говорио Веселиновић.

Додаје да се нада да ће једног дана, на Јавном сервису, имати могућност да изнесу своја решења.

Scroll to Top