N1 : U Beogradu i zvanično formiran Savez za Srbiju

Izvor: N1

U Beogradu je danas i zvanično formiran Savez za Srbiju. Na inicijativu bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa, savez je formiralo devet opozicionih partija i pokreta. Savez neće imati jednog predsednika, već predsedništvo u kome će se na mesec dana rotirati predstavnici svih osnivača, a odluke će biti usvajane konsenzusom.

Savez za Srbiju danas su formirale: Narodna stranka, Demokratska stranka, pokret Dveri, Zdrava Srbija, Levica Srbije, Zajedno za Srbiju, Pokret za preokret, Pokret Otadžbina i Udruženi sindikati Srbije Sloga.

Osnivačka skupština održana je u beogradskom Centru Sava.

Osnivači Saveza za Srbiju ocenili su, povodom zvaničnog formiranja tog opozicionog bloka, da politička scena u Srbiji “više nije ista” i da sada “svi opozicioni birači imaju nadu da može doći do promena”.

U zajedničkoj izjavi povodom današnje osnivačke skupštine Saveza za Srbiju, lideri tog opozicionog bloka su naveli da se nisu okupili samo da bi smenili vlast koju predvodi predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić već da bi “smenili politiku ponižavanja svi građana Srbije”.

“Zato smo prešli sa reči na dela i dogovorili se oko 30 programskih tačaka od čijeg sprovođenja zavisi normalan život svakog građanina. Borba protiv politike siromaštva koju sprovodi aktuelna vlast, slobodni izbori, nezavisni mediji, investiranje u domaću privredu, mere za podsticaj nataliteta i podršku porodicama, ispitivanje porekla imovine i pitanje Kosova i Metohije – tu nema mesta našim ideološkim razlikama. To daje nadu da u Srbiji može doći do promena”, stoji u izjavi.

Lideri stranaka su danas u Sava centru rekli da ovakvim okupljanjem žele da građanima ponude alternativu aktuelne vlasti, alternativu koja želi da, kako su rekli, menja Srbiju.

Oni su pozvali sve ostale partije, pokrete i građane koji misle slično da im se pridruže:

Nekadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas pozvao je sve pojedince, stranke i organizacije da se priključe savezu, i da zajedno naprave zemlju kakvu žele.

“Počeli smo da gradimo jednu kuću koja je prosperitetna. Nije dosta nas 10, potrebno je da se okupe svi pojedinci. Ljudi priključite nam se, dajte da zajedno radimo, ostavite priče o mandatima, o pozicijama, dodjite da napravimo zemlju kakvu želimo”, rekao je Đilas.

Predsednik DS Zoran Lutovac rekao je da razlike među članicama saveza nisu bitne, već je bitno da slušaju gradjane Srbije i da normalizuju svakodnevni i politički život.

“Jedino širok savez može biti savez, a sve ostalo su ideoliške ili programske koalicije. Mi živimo u pretpolitičko doba, nisu bitne razlike, bitno je to što nas objedinjuje, a objedinjajuje nas to što želimo da napravimo državu u kojoj možemo da pokazujemo svoje posebnosti i razlike”, rekao je Lutovac.

On je dodao da će razlike i programske koalicije doći na dnevni red, tek kada se stvori demokratska država.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da sada građani imaju mogućnost da biraju izmedju ujedinjene vlasti i ujedinjene opozicije.

“Građani imaju jasnu alternativu sada, da biraju između aktuelne ujedinjene vlasti i ujedinjene opozicije”, rekao je Obradović i dodao da oni nisu Savez protiv bilo koga, već Savez za Srbiju.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je da članovi Saveza moraju da budu solidarni, da sa verom u dostojanstvenu državu i “švedsku Srbiju” naprave nešto zbog čega se neće stideti sutra da pogledaju u oči svojoj deci.

Lideri Zdrave Srbije i Pokreta za preokret, Milan Stamatović i Janko Veselinović, istakli su da je prvi zadatak za koji moraju da se izbore stvaranje uslova za fer i demokratske izbore.

Predsednik pokreta “Otadžbina” sa Kosova i Metohije Slaviša Ristić rekao je da su oni odlučili da pristupe savezu jer u jednoj od 30 tačaka, oko kojih su se okupili, jasno piše da će se poštovati Ustav Srbije i Rezolucija UN 1244 i međunarodno pravo i da će se protiviti bilo kojem aktu koji bi za posledicu imao afirmaciju međunarodnog subjektiviteta, uključujući članstvo u UN “takozvane države Kosovo”.

Predsednik Udruženih sindikata “Sloga” Željko Veselinović rekao je da oni pristupaju savezu jer žele da se bora za prava radnika, koji su danas obespravljeni.

Na skupu u Centru “Sava” govorili su i pisac Ljubivoje Ršumović, rediteljka Jelena Balašević, predsednik Levice Srbije Borko Stefanović, gradonačelnik Šapca i lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović.

Scroll to Top