РТС : Потписан споразум о оснивању Савеза за Србију

Извор : РТС

Председници девет политичких партија, покрета и синдиката и иницијатор Савеза за Србију Драган Ђилас потписали су у Центру Сава споразум о оснивању овог савеза.

Споразум су поред Ђиласа, потписали председник Демократске Странке Зоран Лутовац, Народне странке Вук Јеремић, Двери Бошко Обрадовић, Левице Србије Борко Стефановић, Покрета за преокрет Јанко Веселиновић, Народног покрета Срба на Косову и Метојији Отаџбина Славиша Ристић, Заједно за Србију Небојша Зеленовић, Здраве Србије Милан Стаматовић и Порета радника Слога Жељко Веселиновић.

Из говора Драгана Ђиласа

Лидери тог опозиционог блока поручују да политичка сцена у Србији више није иста и да бирачи имају наду да може доћи до промена. Најављују да ће одлуке усвајати консензусом, имаће председништво које ће чинити свих десет оснивача и месечно ће се ротирати на месту председавајућег.

Имаће и посебно тело – Конференција за Србију, као консултативни орган Савеза у коме ће сви они који се касније придруже блоку, моћи да пронађу своје место.

“Нас десет смо почели заједно са вама да градимо једну кућу која се зове слободна просперитетна демократска Србија. Да би то направили није доста нас десет, потребно је да се прикључе сви у овој земљи, све политичке организације, све странке, све групе грађана, сви појединци, да заједно ту кућу из темеља коју данас постављамо дигнемо до крова и ово је столица за њих, ово су столице за њих”, рекао је Драган Ђилас.

Председник ДС-a Зоран Лутовац рекао је да нису битне идеолошке разлике међу странкама у Савезу

“Наше разлике су ирелевантне. Нисмо прости збир слабих рејтинга, већ охрабрујемо да се сви заједно боримо за опште добро”, рекао је Лутовац.

Председник НС Вук Јеремић рекао је да Балкан поново долази у жижу светске јавности, да се пише о прецртавању граница, те да га је недавно телефоном бивши министар спољних послова Кипра питао, како је навео, да ли је тачно да је Србија прва земља која је вољно и у миру пристала да прецрта границу.

Јеремић је рекао да, због Косова, власт у Србији има подршку међународне заједнице и да неће бити лако, како је рекао, пресећи то “напајање”.

Бошко Обрадовић је рекао да су пред Савезом три важна циља – програмска платформа у 30 тачака, прелазна, експертска влада, орочена на годину дана, и нова политичка култура да се разговара нормално, без обзира на разлике.

Борко Стефановић је подсетио да је на данашњи дан 1990. година створена коалиција “Заједно” и да без обзира на то шта неко лоше мисли о тој коалицији, она је спречила крађу у Србији.

Међу званицама су били Душан Ивковић, адвокат Боривоје Боровић, бивши председник ДС-а Бојан Пајтић, историчар Чедомир Антић, док су се писац Љубивоје Ршумовић и Јелена Беба Балашевић обратили пристунима.

Scroll to Top