BLIC: Osnovan Savez za Srbiju, Đilas: Gradićemo Srbiju kao prosperitetnu kuću

Izvor: Blic

U Beogradu je danas, potpisivanjem sporazuma, osnovan Savez za Srbiju, na temelju programa u 30 tačaka.

Na skupu u Sava centru govorilo je svih 10 osnivača – Dragan Đilas, Dveri Boško Obradović, NS Vuk Jeremić, DS Zoran Lutovac, Levice Srbije Borko Stefanović, Zdrave Srbije Milan Stamatović, Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, Pokreta za preokret Janko Veselinović, Udruženih sindikata Srbije Sloga Željko Veselinović i pokreta Srba sa KiM “Otadžbina” Slaviša Ristić.

Foto: O. Bunić / RAS Srbija

Među zvanicama su bili Dušan Ivković, advokat Borivoje Borović, bivši predsednik DS Bojan Pajtić, istoričar Čedomir Antić, dok su se pisac Ljubivoje Ršumović i Jelena Beba Balašević obratili pristunima.

Foto: O. Bunić / RAS Srbija

Inicijator formiranja Saveza Dragan Đilas je rekao da su namerni da grade Srbiju kao “prosperitetnu kuću”, ali da oni sami nisu dovoljni, pa je pozvao “lidere među građanima” da im se pridruže, te pokazao na prazne stolice pored stola za kojim su sedeli.

Predsednik DS Zoran Lutovac rekao je da nisu bitne ideološke razlike među strankama u Savezu: “Naše razlike su irelevantne. Nismo prosti zbir slabih rejtinga, već ohrabrujemo da se svi zajedno borimo za opšte dobro”. Tek u “normalnoj Srbiji” te razlike će, kaže Lutovac, biti relevantne.

Foto: O. Bunić / RAS Srbija

Predsednik NS Vuk Jeremić rekao je da Balkan ponovo dolazi u žizu svetske javnosti, da se piše o precrtavanju granica, te da ga je nedavno telefonom bivši ministar spoljnih poslova Kipra pitao, kako je naveo, da li je tačno da je Srbija prva zemlja koja je voljno i u miru pristala da precrta granicu. Jeremić je rekao da, zbog Kosova, vlast u Srbiji ima podršku međunarodne zajednice i da neće biti lako, kako je rekao, preseći to “napajanje”.

Foto: O. Bunić / RAS Srbija

Boško Obradović je rekao da su pred Savezom tri važna cilja – programska platforma u 30 tačaka, prelazna, ekspertska vlada, oročena na godinu dana i nova politička kultura da se razgovara normalno, bez obzira na razlike.

Foto: O. Bunić / RAS Srbija

Borko Stefanović je podsetio da je na današnji dan 1996. godine stvorena koalicija Zajedno i da bez obzira na to šta neko loše misli o toj koaliciji, ona je sprečila krađu u Srbiji.

Scroll to Top