021 – Novosadska opozicija: Predloženo rešenje štetno po “Stan”; SNS: Licemerne tvrdnje

Izvor : 021

Opozicione političke stranke i pokreti traže od Skupštine grada da odbaci predlog ugovora o javno-privatnom partnerstvu u JKP “Stan”.

“Predloženi ugovor sa konzorcijumom firmi koji predvodi litvanska kompanija Busto Valda UAB iz Kaunasa nesumnjivo je štetan po interese Novog Sada i zaposlenih u Stanu”, poručuju u zajedničkom saopštenju gradski odbori Demokratske stranke, pokreta “Dosta je bilo”, Levice Srbije, Narodne stranke, Nove stranke, “Pokreta za preokret” i Pokreta slobodnih građana.

“Sam postupak odabira privatnog partnera je trajao nedopustivo dugo, uz kršenje zakona na koje su opozicioni odbornici u gradskom parlamentu ukazivali više puta. Verujemo da se sa postupkom odabira privatnog partnera namerno odugovlačilo kako bi se dugovi ‘Stana’ što više smanjili, a privatni partner u trenutku preuzimanja delatnosti preuzeo i što manje finansijskih obaveza, smatraju opozicione partije u Novom Sadu.

Navode da su dugovi “Stana” u vreme pripreme projekta javno-privatnog partnerstva procenjeni na 822 miliona dinara, ali su u međuvremenu više nego prepolovljeni. “Novom preduzeću koje bi trebalo da formiraju privatni partner i “Stan” prenosi se monopol na poslovima održavanja dimnjaka i javne rasvete na 10 godina, dok je “Stan” to pravo imao samo na godinu dana – a u postupku javne nabavke su protivzakonito uvećane ukupne obaveze Grada prema novom preduzeću za najmanje 250 miliona dinara”, dodaje se u saopštenju.

“Nije rešeno ni pitanje zaposlenih u ‘Stanu’ pošto je u tom preduzeću sada radno angažovano od 225 do 229 ljudi, dok se za novu firmu planira samo 123 radnika. Kroz opisano javno-privatno partnerstvo očigledno neće biti zaštićen javni interes, već samo privatni, a koristi neće biti ni izbliza onakve kakve bi mogle biti da je sve urađeno savesno i na vreme. Opozicione političke stranke i pokreti koji potpisuju inicijativu da se odbaci predloženi ugovor o javno-privatnom partnerstvu u JKP ‘Stan’ predlažu da se gradska uprava, na osnovu stručne i objektivne analize, opredeli za jedno od dva moguća rešenja. Ili da izradi nov program sanacije koji će biti zasnovan na sadašnjem (realnom) stanju i u kojem će gradsko preduzeće dobiti iste one uslove koji se sada nude privatnom partneru ili da se unekoliko inovira i ponovi postupak javno-privatnog partnerstva tako što bi se, na primer, smanjio udeo vlasništva privatnog vlasnika”, predlaže opozicija i dodaje da nije upitno da situacija u “Stanu” mora da se reši, ali jeste način na koji se to čini.

SNS: Licemerno saopštenje opozicije

Sa druge strane, iz Gradskog odbora Srpske napredne stranke tvrde da je ovo zajedničko saopštenje opozicije licemerno.

Oni koji su godinama uništavali ne samo ovo preduzeće, već ceo javni sektor, sada kritikuju jedino moguće rešenje za spas firme koja je bila na rubu propasti upravo zahvaljujući katastrofalnom rukovođenju od strane kadrova iz redova stranaka koje traže odbacivanje ovog ugovora“, navodi se u saopštenju SNS.

SNS tvrdi da ovakvo rešenje u potpunosti štiti interese Grada i njegovih građana, jer će privatni partner u osnovni kapital zajedničkog preduzeća uplatiti više od 1,3 miliona evra, što će biti iskorišćeno da se isplate dugovi i izmire obaveze prema zaposlenima.

Kako je navedeno u saopštenju SNS-a, zajedničkom privrednom društvu će biti poverene iste delatnosti kao i prethodnom javnom preduzeću.

Ugovor o javno-privatnom partnerstvu tema je predstojeće sednice Skupštine grada.

Scroll to Top