КО ЈЕ РАСКОПАО ЦЕО НОВИ САД?

Градски одбор Покрета за преокрет Нови Сад тражи хитан одговор од градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића на питање ко је раскопао преко 100 километара новосадских улица, пешачких и бициклистичких стаза и зелених површина у целом Новом Саду и ко је за ту намену издао грађевинску дозволу. Пре нешто више од два месеца раскопавања, копањем канала,  су почела на Лиманима, али су се она убрзо проширила на цео град, тако да су сада раскопане површине према центру града, већина улица на Новом насељу, Детелинари и другим деловима града. Ових дана фантомска раскопавања и постављања  каблова  видљива су и у приградским насељима. Оно што је сасвим јасно је да радове не изводе градска јавна предузећа већ да се ради о приватном бизнису.

Покрет за преокрет пита градоначелника како је могуће да је неко издао дозволу за истовремено раскопавање целог града, па су сада на стотине километара траса раскопане, а оне које су затрпане нису доведене у првобитно стање, па су неасфалтиране или земља није враћена у првобитно стање. На све стране видљив је грађевински материјал, каблови и разбацан шљунак, који угрожава  пешаке али и бициклисте и родитеље са децом. На ни једном од ових градилишта нема имена инвеститора, рока почетка и завршетка радова и назива органа који је издао грађевинску дозволу. Грађани Новог Сада су угрожени на више начина: онемогућено им је нормално кретање, угрожена им је безбедност и уништена инфраструктура у коју су и они улагали своја средства. Раскопане су многе површине које су асфалтиране недавно, а плоче на пешачким стазама су скинуте, а  враћање дела њих урађено је крајње нестручно.

Многим зградама је немогуће или веома отежано прилажење са дечијим колицима, прекопани су и уништени улази за инвалиде. Више грађана је повређено, о чему ГО Покрет за преокрет у Новом Саду има директна сазнања.

Тражимо од градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића да нама и грађанима Новог Сада да одговор ко је инвеститор радова, ко је издао грађевинску дозволу, зашто нису обезбеђени прилази за труднице, мајке са децом и инвалиде и када ће раскопане површине бити доведене у претходно стање?

Scroll to Top