Захтев за оставке чланова Управног одбора РТВ

ОТВОРЕНО ПИСМО ЧЛАНОВИМА УПРАВНОГ ОДБОРА РТВ-а (др Јови Радићу, председнику, Јовану Адамову, Браниславу Поповићу, Марку Ћалићу, Бориславу Пупавцу, Иштвану Терењију, Александру Комненовићу, мр Ненаду Ђуретићу и Бранку Бјелићу)

Поштована господо,

У потпуности подржавамо  захтев  Одбора за Војводину Покрета слободних грађана, којим вас позивају да у што краћем року, у најбољем интересу Радио телевизије Војводине ─ као јавног, грађанског медијског сервиса ─ поднесете оставке и отворите простор да на ваша места дођу људи који ће умети да заштите јавни интерес.  Ви то, нажалост, нисте успели.  Имајући у виду катастрофално стање м едијске сцене у Војводини, која је највећим делом резултат вашег (не) поступања хитност је важан елемент. Важно је и да се спрече још веће последице срозавања дигнитета Радио телевизије Војводине, које би додатно угрозило и њену законску фукцију, што вашу одговорност може проширити.

Јавни позив за подношење оставки,  који вам је  јуче упућен од стране Одбора за Војводину Покрета слободних грађана   у потпуности подржавамо:

Обављање јавне функције носи и бреме одговорности. У модерним друштвима одговорни смо сви: за оно што смо учинили ─ али и за оно што смо пропустили или допустили да неко други чини уместо нас. Били тога свесни или не, за стање у ком се Јавна медијска установа Радио телевизија Војводине налази, огроман део одговорности сносите управо ви!

Када је маја 2016. по хитном поступку отпочео процес укидања емисија, смене програмског директора и уредника програма, професионалног деградирања новинарки и новинара који су медијској кући давали идентитет и интегритет ─ управни одбор се, верујем, руководио одређеном намером? Планом? Визијом? Посебно има ли се у виду чињеница да је РТВ тада заиста био јавни, грађански сервис, на ком су се могле чути аргументоване критике градских, покрајинске и републичке власти ─ уз нимало нежније квалификације неучинковитости опозиције. Отвореност и дискусија били су синоними за телевизију која је тада заиста била Ближа нама. Климом коју сте описаним чињењем створили ─ она је сада ипак Ближа Кафки!

»Ослобађањем« РТВ-а од властитих уредника и новинара ─ једино што сте успели је да је »ослободите« и од гледалаца. Гледаност, утицај и поверење у РТВ данас су на историјском минимуму. Представници синдиката сведоче да Јавним сервисом царује мобинг. Непоштовање судских одлука од стране актуелног директора у случају Арежина озбиљно је кршење законитости. Неемитовање емисије Откопчано због гостовања Марка Видојковића доказ је да РТВ-ом данас више не управљате чак ни ви. Суверени господари ове медијске куће поново су: црне листе, цензура, аутоцензура и свеприсутни страх. Кад бисмо поверовали „информативним“ садржајима РТВ-а, закључили бисмо како су једини политичари који у Војводини данас уопште постоје: Вучић, Мировић и Вучевић. Стога вас, пошто сте свакако обавештенији, молим да јавност упознате са тиме када је и чијим то декретом у Војводини, али и читавој Србији, укинута опозиција?!?

И док гледаоци и претплатници црвене од стида због онога у шта се РТВ претворила ─ ви сте се определили за опортунистичко ћутање које вас, будите тога свесни, ниуколико не изузима нити ослобађа одговорности. Напротив! Без намере да процењујем је ли у питању елементарно несналажење или људска неспремност да се супротставите некоме ко је изнад вас ─ последице су очигледне.

Част Радио телевизије Војводине данас брани неколико професионалаца којима је још увек дозвољено да раде. Њихова имена не спомињем да их не бих изложио новим непријатностима. Јер, свакако је непријатно радити у РТВ-у данас ─ чак и више него гледати га. Једини којима, нажалост, није непријатно сте ви. А морало би бити! Заправо, сигуран сам да је најнепријатније управо вама ─ ако ни због чега другог онда зато што и ви живите у овом граду и покрајини.

Не помаже ту, верујте ми, никакво „морали смо“ или „нисмо били одговорни само ми“… Непријатност ће временом само да се увећава ─ као што ће и последице ваших (не)чињења бити далекосежније и драматичније. Стога вас у име Одбора за Војводину Покрета слободних грађана позивам да у што краћем року, у најбољем интересу Радио телевизије Војводине ─ као јавног, грађанског медијског сервиса ─ поднесете оставке и отворите простор да на ваша места дођу људи који ће умети да заштите јавни интерес. Ви то, нажалост, нисте успели.

Scroll to Top