N1: Opozicija zatražila smene na RTS-u, u nedelju protest

Izvor : N1

Predstavnici opozicionih stranaka su na sastanku sa Upravnim odborom RTS-a , zatražili smenjivanje generalnog direktora javnog servisa Dragana Bujoševića, glavnog i odgovornog urednika informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića i predsednika Upravnog odbora Vladimira Vuletića. Opozicija će sutra, istim povodom, održati i protest ispred RTS-a.

Sastanku u RTS-u prisustvovali su Goran Ćirić iz DS-a, Zoran Živković iz Nove stranke, Vladimir Gajić iz Narodne Stranke, Ana Stevanović iz pokreta Dosta je bilo, Janko Veselinović iz Pokreta za preokret, Rade Veljanovski iz Pokreta slobodnih građana, Radomir Lazović iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, Ferida Čustović iz Levice Srbije, Jugoslav Kirpljanović iz Dveri, kao i predstavnici stranke Zajedno za Srbiju i Pokreta “Protiv diktature”.

Veljanovski je posle sastanka izjavio da predstavnici opozicionih stranaka na sastanaku nisu dobili zadovoljavajuće odgovore i da zbog toga pozivaju građane Beograda da sutra u 19 sati dođu ispred zgrade RTS-a u Takovskoj da izraze svoj protest.

Verljanovski je novinarima u zgradi RTS-a rekao da su predstavnici opozicije na sastanku izrazili svoje nezadovoljstvo radom javnog servis,a koji prema njihovom mišljenju već duže vereme krši zakon o javnim medijskim servisima, kao i novinarske profesionalne i etičke standarde i da su zbog toga zatražili ostavke generalnog direktora Dragan Bujoševića, urednika Informativnog programa Nenada Stefanovića i predsednika UO RTS Vladimira Vuletića.

Potom se novinarima obratio i Vuletić koji je rekao da su razrešenja rukovodstva RTS regulisana zakonom i da ako se pokaže da su prekršili pravila biće razrešeni, ali da procedura nalaže da prvo Programski savet RTS analizira program i donedse stav o tome.

On je dodao da su protesti legitimno pravo građana.

U međuvremenu se oglasila i Demmokratska stranka Srbije koja je saopštilada su zahtevi opozicionih stranaka prema RTS-u opravdani, ali da nisu dovoljni za potizanje poštenih izbornih uslova.

Podsetimo, predstavnici 13 opozicionih organizacija podneli su 12. januara Radio televiziji Srbije i Regulatornom telu za elektronske medije zahteve kojima traže poštovanje medijskih zakona i standarda, odnosno otvaranje medijskog prostora zbog objektivnog i profesionalnog informisanja građana.

U dopisu upućenom RTS-u, opozicija je zatražila sastanak sa Upravnim odborom javnog servisa, kako bi se “utvrdili konkretni koraci ka poboljšanju stanja i poštovanju zakona”. Opozicija je tada upozorila da će se, ukoliko ne dodje do sastanka i “upodobljavanja programa propisanim medijskim standardima”, obratiti domaćoj i medjunarodnoj javnosti i “pozvati na odgovarajuće akcije”.

Upravni odbor RTS-a prihvatio je potom da se sastane sa predstvnicima opozicionih stranaka. Upravni odbor RTS-a istovremeno je od Programskog saveta javnog servisa zatražio da u skladu sa svojim zakonskim obavezama, “ispita da li RTS sprovodi programska načela i obaveze utvrdjene zakonom i da o tome obavesti UO”.

Scroll to Top