ОДРЖАНА ШЕТЊА ЗА СПАС СКАДАРЛИЈЕ

„Оно што београдска власт зове реконструкцијом Скадарлије заправо је насиље над традицијом, културним и архитектонским наслеђем. То је увреда за све изузетне писце,уметнике, глумце који су ходали скадарлијском калдрмом и дали специфичан печат овом месту и срамота за све грађане Србије“ речено је у протестној шетњи, коју је Покрет за преокрет организовао данас у подне због урбанистичког вандализма који се одиграва у Скадарлији. Због асфалтирања Скадарске улице, замене старе калдрме неаутентичним белим облутцима и угрожавања заштићене културно – историјске целине „Скадарлија“ најављено је подношење кривичних пријава против одговорних. Истакнуто је да је прошло 15 дана од када су тражене информације од градоначелника о овој инвестицији вредној 179.772.333,00 динара, а оне до данас нису добијене.

Активисти Преокрета и грађани  на остацима старе калдрме поставили су цитате  из дела великих уметника, скадрлијских боема: Ђуре Јакшића, Бранислава Нушића, Жанке Стокић, Чича Илије Станојевића, Моме Капора. На плакатима се тако нашао стих из песме Отаџбина коју је Ђура Јакшић написао у једној од скадарлијској кафана,  изјава глумца и првог српског режисера Илије Станојевића „Своје најлепше дане провео сам у Скадарлији ноћу“ али и анегдота из живота писца Јанка Веселиновића  како му је Скадарлија спасила живот.

„Ова наказна интервенција дело је оних који желе да се заборави и њихова лична историја  и историја уопште. За њих је врховна уметност фонтана на Славији а колективно памћење и националну историју би да рачунају од оснивачког конгреса СНСа. Ово са Скадарлијом је неописив скандал а аргументација да се морало поравнати јер је било незгодно за штикле је жалосно слушати а понижавајуће коментарисати. Та естетика певајућих фонтана и печењара и „залиј бетоном“ уметнички поступак, слика је и прилика актуелне власти. Неко је добро зарадио наневши непоправљиву штету овој специфичној урбанистичкој целини и за то би морао да одговара“ рекао је председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић

Активисти Преокрета започели су и завршили протест испред споменика Ђури Јакшићу –најпознатијем скадарлијском боему и станару Скадарлије где су симболички ставили повез на његове очи „како не би гледао ружење Скадарлије“.  На делу Скадарске на којој су извођени радови активисти су поставили упитник, састављен од слика девизних новчаница, као симбол нетранспарентности ове инвестиције.

skadarlija-1

skadarlija

Scroll to Top