ШЕТЊА ЗА СПАС СКАДАРЛИЈЕ – У суботу у 12:00 од куће Ђуре Јакшића у Скадарској

Покрет за преокрет ће у суботу, 25.11.2017. године у 12,00 часова организовати акцију „Шетња за спас Скадарлије“. Позивамо грађане да се придруже грађанском протесту, у Скадарској улици, испред куће Ђуре Јакшића. Предвиђено је да се након окупљања прошетамо Скадарском улицом до места где градска власт уместо старе калдрме поставља неаутентичне беле облутке.  Након шетње, око 12,20, биће дате изјаве за медије.

Подсећамо да градска  власт Београда уништава Скадарлију, заштићену културно-историјску целину, тако што без ваљане документације, уместо старе калдрме на асфалтирану подлогу поставља беле облутке и тиме трајно нарушава аутентичност овог светски познатог дела града. Досадашња калдрма донета је 1968. године са Пашиног брда (Лекиног), а претпоставља се да потиче из турског времена и периода пре Првог српског устанка.

На захтев који смо упутили градоначелнику Синишу Малом, пре десет дана, и у коме смо тражили одговоре на питања на основу ког акта је започето партерно уређење Скадарлије и мере заштите културног добра „Скадарлија“, до данас нисмо добили одговор. Покрет за преокрет припрема кривичну пријаву због уништавања културног наслеђа,  коју ће почетком наредне недеље предати тужилаштву.  Напомињемо да се Скадарска улица налази у границама културног добра „Скадарлија“, које је решењем Завода за заштиту споменика културе града Београда бр. 322/2 од 28.јула 1967. године проглашено за „просторно културно-историјску целину“. Укупна вредност инвестиције је 179.772.333,00 динара.

Scroll to Top