N1: Zahtev koji je ujednio “proevropsku” opoziciju

Izvor: N1

Predstavnici deset opozicionih partija, pokreta i organizacija predali su skupštini Srbije inicijativu kojom traže prisustvo pune posmatračke mije OEBS-a na beogradskim i eventualnim parlamentarnim izjavama. Poruka vlasti je da oni nemaju ništa protiv “bilo kakvog posmatranja bilo kojih izbora”.

  Papir koji je, privremeno ili trajno – ujedinio takozvanu proevropsku opoziciju. Zajedno su na portirnici Skupštine predali zahtev o kojem bi potom trebalo da odlučuje predsednica parlamenta u čijoj je nadležnosti raspisivanje beogradskih izbora. Deset potpisa imaju, mada pojedini priznaju da im jedan fali više nego ostali.

“Mi mislimo da je to conditio sine qua non regularnosti izbora. Mislim da su Dveri autentični borci za normalne izborne uslove, da možda nisu razumeli ovu inicijativu. Upravo je OEBS bio kritičan vezano za izborne uslove u Srbiji. Jedna od njihovih važnih preporuka i jeste bila ravnomerna zastupljenost vlasti i opozije u medijima”, rekao je Nikola Jovanović iz Narodne stranke.

U to ne veruju Dveri – ne žele da OEBS posmatra izbore već žele podršku kako bi, kažu, naterali vlast da sredi birački spisak i oslobodi medije.

Zahtev su potpisali Beli – Samo jako, Demokratska stranka, Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, Levica Srbije, Narodna stranka, Nova stranka, Pokret Dosta je bilo, Pokret za preokret, Pokret slobodnih građana i Socijaldemokratska stranka.

“Ja zaista ne razumem kolege iz opozicije – zašto je OEBS tema koja je toliko bitna, OEBS koji je na dan predsedničkih izbora rekao da je sve prošlo regularno, a svoj izvestaj napisao posle 6 meseci. Kakva je, dakle, vajda opoziciji od takvog stava OEBS-a koji nesumnjivo iza ove vlasti i podržava sve ono što ova vlast radi”, kaže Boško Obradović, lider pokreta Dveri.

Neka dođe ko god želi, poručuju predstavnici vlasti. Takođe tvrde da su preporuke OEBS-a usvojene i da su izbori i bili i biće – fer.

“Mi nikakvih problema sa idejom da se zna svaki segment bilo kog izbornog procesa nemamo. Imamo problem sa idejom da neke usijane glave očigledno ne shvataju kakvu štetu prave svojoj državi, ne nekome koga ne mogu da podnesu politički, nego svojoj državi šireći takve optužbe na njen račun”, kaže Vladimir Orlić iz Srpske napredne stranke.

Državni organi, inače, nisu u obavezi da pozovu OEBS da posmatra lokalne izbore. Ako, ipak, budu zakazani paralelno sa parlamentarnim – to povećava šansu da će ta organizacija nadgledati predizborni, ali i izborni proces u Srbiji.

http://rs.n1info.com/a342291/Vesti/Vesti/Opozicija-trazi-da-OEBS-nadgleda-izbore.html

Scroll to Top