Изложба „Пет година пропадања“ петог октобра испред зграде РТС-а

Изложба „ПЕТ ГОДИНА ПРОПАДАЊА“ која, са 130 експоната (међу којима су фотографије, карикатуре и новински наслови) представља  резултате   владавине Александра Вучића, биће организована у четвртак, 5. октобра испред зграде РТС-а са почетком у 19:30, на дан када је пре 17 година ослобођена „ТВ Бастиља“.

Покрет за ПРЕОКРЕТ приредио је ову изложбу до сада у три града (Београду, Новом Саду и Суботици) како би грађанима представио праву природу режима Александра Вучића, коју одликују самовоља једног човека, непоштовање закона, људских права, економско пропадање и медијски мрак.

Како је организовање изложби у сва три града било пропраћено инцидентима (политички неистомишљеници су уништавали експонате а организаторима изложбе претили), Покрет за ПРЕОКРЕТ упутио је захтев РТС-у да изложба буде организована у Галерији те куће и да тако, макар галеријски простор јавног сервиса, буде место на ком се могу чути и другачији тонови у односу на хвалоспеве упућене власти које РТС иначе емитује. Захтев је, нажалост одбијен, уз образложење да је Галерија РТС-а заузета.  Целокупни одговор руководства РТС-а је у прилогу.

„Покрет за ПРЕОКРЕТ ће изложбу организовати испред РТС-а, у време када почиње централни дневник, како бисмо послали поруку да стварност није баш онаква каквом је приказује РТС. Симболички ћемо то учинити 5.октобра јер је тог дана пре 17 година ослобођена „ТВ Бастиља“, једна од упоришта Слободана Милошевића, а данас медијска тврђава режима Александра Вучића“-истиче председник Покрета за ПРЕОКРЕТ проф. др Јанко Веселиновић

 

Одговор РТС-а

Поштовани господине Веселиновићу,

Хвала на интересовању за галеријску делатност ЈМУ РТС -а која представља мали, али драгоцен део целокупног програмског садржаја ове медијске установе.

На Ваш предлог да се  у Галерији РТС постави изложба под називом „Пет година пропадања“ нисмо у могућности да дамо позитиван одговор јер се излагачки садржаји галеријског простора РТС-а планирају унапред најмање годину дана. Тело Управног одбора РТС које одлучује о изложбеном садржају у Галерији, Савет за ликовно стваралаштво РТС, разматра пристигле захтеве руководећи се постављеним стандардима ликовности, уметности и др. негујући  и афирмишући богато културно, уметничко и интелектуално наслеђе на овим просторима.

У овом тренутку, а од 14. септембра и закључно са 16. октобром 2017. године, у оба галеријска простора (мањи и већи) представљена је репрезентативна поставка уметничке збирке Српске академије наука и уметности која носи назив “Ликовни уметници – академици”, коју РТС реализује у сарадњи са САНУ. После ове изложбе планирано је представљање стваралачког опуса истакнуте костимографкиње Телевизије Београд Мире Чохаџић, затим репрезентативна изложба професора Факултета ликовних уметности поводом јубилеја ФЛУ, Бијенале керамике и изложба радова Ликовне колоније РТС-а, до краја године.  У овом тренутку термини за излагање у Галерији РТС су испланирани до новембра 2018.

Хвала Вам на пажњи и желимо Вам пуно даљег успеха у раду.

Срдачно,

Баштина и културна продукција РТС .

 

Scroll to Top