N1 – Veselinović: Ako Vučić izgubi Beograd mora da podnse ostavku

Izvor: N1

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović izjavio je u Novom danu televizije N1 da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao nosilac izborne liste SNS-a u Beogradu, morati da podnese ostavku ako njegova stranka te izbore izgubi. Veselinović poručuje i da se “prava opozicija” mora ujediniti oko jednog kandidata za gradonačelnika.

Vučić je time što je prihvatio da bude nosilac SNS-ove liste na izborima koji bi, kako mediji navode, trebalo da budu održani u decembru u Beogradu, da priliku opoziciji da ga porazi, ocenio je Veselinović.

“On daje priliku da posle godinu dana opet izađe na crtu opoziciji. Pobeda bi ga dovela u situaciju da realizuje još jednu pobedu ili (u slučaju poraza) da opozicija traži njegovu ostavku jer je izgubio poverenje građana Srbije, jer je izgubio izbore u Beogradu, a Beograd je najmanje jedna četvrtina Srbije”, objasnio je on.

Veselinović poručuje da opozicija zato nema vremena za gubljenje, jer su redovni parlamentarni izbori tek za tri, a predsednički za četiri godine, a to Vučiću, kako kaže, ostavlja mogućnost da uništi Srbiju, a sa njom i Beograd.

Lider Pokreta za preokret oštro je kritikovao petogodišnju vladavinu Aleksandra Vučića, ocenivši da su njegovi “diktatorski metodi metastazirali u sve društvene pore”.

“Njegove (Vučićeve) paravojne, parapolicijske grupacije kontrolišu ono što bi trebalo da kontroliše sistem. Preuzeo je medije, preuzeo je tokove novca, a s druge strane imamo opoziciju koja nije svesna tih metastaza i činjenice da će organizam biti usmrćen”, ocenio je on.

Treba nam jedan kandidat, razumem Đilasa ako neće

Podseća da je Pokret za preokret još u junu opoziciji predložio zajedničke stavove, a to je da se od Vučića i RTS-a ultimativno traže uslovi za poštene izbore, kao i da se ni pre ni posle izbora ne sarađuje sa SNS-om.

Cela opozicija koja prihvate te principe, i koju Veselinović naziva “pravom”, treba, prema njegovom mišljenju, da stane iza jednog, zajedničkog kandidata za gradonačelnika Beograda.

Veselinović smatra da opozicija ne treba da “cepa dlaku na dva dela” i da se bavi time “ko je malo više levo, ko je malo više desno” i “ko je više za EU, a ko manje”, jer to sada nije tema.

Dodaje i da je gotovo u svakodnevnom kontaktu sa ljudima opozicije – Vukom Jeremićem, Sandom Rašković Ivić, Đorđom Vukadinovićem – da svi imaju identičan stav da je opoziciji potreban jedan kandidat iza koga će svi stati.

“Svi moraju malo da svoje lične sujete stave po strani. Odličnu stvar je rekao Vuk Jeremić kada je govorio o (Draganu) Đilasu kao kandidatu. Bio sam svedok kada je Đilas mimo bilo kakvih pravila logike, isključio Jeremića iz stranke. Imao sam nesuglasice sa njim, ne bih imao problem da podržim Đilasa”, istakao je Veselinović.

Dodaje, ipak, da je svojevremeno kao član komisiju za zaštitu članova Demokratske stranke od Vučićevog, video kako je Đilas razvlačen kroz blato i da ga ne bi iznenadilo da nekadašnji gradonačelnik Beograda ne prihvati da učestvuje na izborima. “Kao čovek bih ga razumeo”, kaže gost Novog dana.

Bojkot ako ne bude poštenih izbornih uslova

Drugi važan uslov za uspeh opozicije u Beogradu jeste insistiranje na poštenim izborima. Veselinović tvrdi da su u prethodnom periodu “pokradeni” i predsednički, i parlamentarni, i lokalni, i pokrajinski izbori, i da je to “jasno i malom detetu”, ali da sudovi ne reaguju, jer “nemamo pravnu državu”.

Objašnjava da opozicija treba da iskoristi sve moguće demokratske metode pritiska da se pošteni izbori obezbede – od protesta na ulicama do povlačenja iz republičkog i lokalnih parlamenata. Ukoliko u toj misiji ne uspe, opozicija, prema mišljenju Veselinovića, treba da bojkotuje izbore u Beogradu.

Glava opozicionog lidera vredi 10.000 evra

Veselinović je u Novom danu rekao i da je pratio slučaj Vranjskih novina i štrajk glađu Vukašina Obradovića sa kojim je, kako kaže, ranije sarađivao na izradi strategije odnosa prema RTS-u.

Lider Pokreta za preokret kaže da je ohrabren činjenicom da su novinari stali u odbranu profesije budući da je Vučić, kako kaže, odlučio da ugasi sve slobodne medije u zemlji.

Ocenio je i da je nedavna policijska vežba “Vihor”, zbog koje je Beograd nenajavljeno jedno vreme bio blokiran, istovremeno i komična, ali i opasna i upozoravajuča.

“U jednim prorežimskim novinama izašao je naslov da u Beogradu plaćene ubice ubijaju za 10.000 evra. To je vest koja zastrašuje opoziciju, s tim je poručeno da vaša glava košta 10.000 evra”, rekao je Veselinović.

Na primedbu da je reč o prilično teškim optužbama, Veselinović je rekao da “apsolutno” smatra da su takve likvidacije moguće.

Tvrdi i da Saša Mirković i Dejan Anđus nisu slučajno uhapšeni, te da je reč o ljudima koji mogu biti svedoci saradnici, budući da su učestvovali u “polukriminalnim” aktivnostima režima.

“Vučić kontroliše navijačke grupe i nasilje, samo je pitanje kada će nasilje biti okrenuto prema političkim protivnicima”, ocenjuje Veselinović.

http://rs.n1info.com/a330591/Vesti/Vesti/Veselinovic-Ako-Vucic-izgubi-Beograd-mora-da-podnse-ostavku.html

Scroll to Top