Покрет за ПРЕОКРЕТ изнео предлог за промену Устава и још 12 закона

САОПШТЕЊЕ

Покрет за ПРЕОКРЕТ изнео предлог за промену Устава и још 12 закона

„Покрет за Преокрет“ објавио је свој први програмски документ који се тиче промене Устава Републике Србије и још 12 закона, како би политички систем имао карактер демократског и како би се спречиле злоупотребе политичке моћи. Предвиђено је редефинисање три дела Устава и то:
–    уређење власти (укључујући и промене изборног система)
–    правосуђе и
–    територијално уређење.
Мимо тога предвиђена је промена још 20 чланова Устава.
„ПРЕОКРЕТ“ предлаже да се народни посланици бирају по пропорционално – персонализованом изборном систему, као и да Народна скупштина Републике Србије има између 150 и 170 посланика, уз право да своје представнике имају и националне мањине и Срби из дијаспоре и региона.
„ПРЕОКРЕТ“ предлаже одредбе које обезбеђују независност судства, тако што би судије бирао Високи савет судства а не Народна скупштина Републике Србије. Понуђена су и решења како да Уставни суд буде ефикаснији, како би се повећала правна сигурност.
„ПРЕОКРЕТ“ предлаже децентрализацију Србије у циљу ефикаснијег функционисања и у интересу грађана. Аутономној Покрајини Војводини обезбеђују се изворни приходи, како питање финансирања не би било узрок сталних нестабилности и политичких размирица.
Остале промене у Уставу које „ПРЕОКРЕТ“ предвиђа су, између осталог: ново регулисање права на правично суђење и правне сигурности у казненом праву, промене које обезбеђују слободу медија, слободу мишљења и изражавања, забрану продаје пољопривредног земљишта странцима, обавезну законску заштиту детета, заштиту приватне и свих других облика својине…
Осим  промене Устава, „ПРЕОКРЕТ“ предлаже измену или доношење 12 закона. То су:
–    Закон о избору народних посланика
–    Закон о локалним изборима
–    Закон о финансирању политичких активности
–    Кривичног законика (изменама се предвиђа ефикасније кривично гоњење починилаца кривичних дела против слободних избора – куповине гласова, вербалног и физичког насиља, а предвиђена је и одговорност политичких странака и других учесника на изборима, као и одговорних лица у тим субјектима)
–    Закон о референдуму и народној иницијативи
–    Закон о локалној самоуправи
–    Закона о утврђивању надлежности Аутономне Покрајине Војводине,
–    Закон о буџетском систему
–    Закон о националним саветима националних мањина
–    Закон о финансирању локалне самоуправе
–    Закон о Уставном суду
–    Закон о месним заједницама

Део ових предлога председник „Покрета за ПРЕОКРЕТ“ проф.др Јанко Веселиновић изложиће сутра у Народној скупштини Републике Србије у склопу представљања ставова ПРЕОКРЕТА о питању реформе политичког система.

Срдачан поздрав
office@preokret.org

Scroll to Top