Инциденти на изложби „Пет година пропадања“ у Новом Саду

izlozba_novi_sad-1118.00

Изложба „Пет година пропадања“ постављена на Тргу слободе и дуж Змај Јовине улице. На 90 оригиналних експоната и 32 реплике експоната уништених на изложби у Београду представљено пропадање Србије под Вучићевом влашћу – фотографије, подсећања на лажна обећања, скандале, кадрове СНС-а, гушење медија итд….

18.05

Активисти Покрета за ПРЕОКРЕТ и председник проф. др Јанко Веселиновић разговарају са Новосађанима и деле каталоге изложбе

18.07

Тројица младића на Тргу слободе почињу да уништавају експонате. Цепају их и гужвају. Део бацају у канту за смеће а део носе у Градску кућу

18.10.

Особе које су уништиле део експоната вређају организаторе. Изложбу називају „смећем“, за организаторе кажу да „прљају град као што су десет година загађивали Србију“ а за себе да „чувају Нови Сад“. Покушавају да униште и преостале паное са изложбе али активисти Покрета за ПРЕОКРЕТ штите експонате. Двојица из групе након тога одлазе а остаје један (Милан Кисић, на фотографији) који наставља да провоцира.

izlozba_novi_sad-718.15.

Полицајци који су „осигуравали“ изложбу нису обезбедили њено несметано одвијање, осим што је један од полицајаца проћаскао с момком из групе која је уништавала експонате (Миланом Кисићем) и легитимисао га

18.20.

 Уз Катедралу се формира „група посматрача“, који су негативно расположени (добацују и траже да се изложба прекине)

19.15.

Показује се улога „посматрача“. Долазе два возила комуналне полиције. Паркирају се на ивицу Трга слободе. Једно возило припада врсти џипа. Комунални инспектори прилазе и сликају изложбу из свих углова. Легитимишу организаторе. Иако је изложба редовно пријављена и Граду Новом Саду и СУП-у Нови Сад ометају изложбу јер стоје међу експонатима и праве записник. Долази и пословођа „Чистоће“, са радницима спремним да помогну у уклањању изложбе. Радници кажу активистима „ПРЕОКРЕТ-а“ да их је „шеф звао“.

izlozba_novi_sad-119.30

У готово немогућој ситуацији, иако је посета у том моменту највећа склањамо експонате и прекидамо изложбу, која је требала да траје до 20.00 часова.

Председник Покрета за ПРЕОКРЕТ, проф. др Јанко Веселиновић најавио је подношење кривичне пријаве због инцидента на изложби и изјавио:

“Данас су овде дошли насилници и уништили нам оно што смо поставили, а у лице нам рекли да су то урадили намерно и да им не можемо ништа, те да су они ти који заводе ред у Новом Саду. То је систем врло сличан фашизму. Слично се догодило и када смо ову изложбу недавно организовали у Београду, када су уништена 32 експоната. ПРЕОКРЕТ је поднео кривичну пријаву и видео снимак на ком се виде особе које уништавају паное, али се  полиција није огласила.“

Веселиновић је казао да су током пет година владавине Александра Вучића, Нови Сад и Војводина “потонули дубоко”, да се “черупају јавни ресурси” и “уништава већина слободних медија”, наводећи пример Радио-телевизије Војводине. Председник Покрета за ПРЕОКРЕТ подсетио је и на смањење субвенција пољопривредницима, продају земљишта арапским инвеститорима, обећања о завршетку „Жежељевог моста“ и о тунелу кроз Фрушку гору која су остала празне приче.

Јанко Веселиновић најавио је да ће ПРЕОКРЕТ наставити да са овом изложбом обилази Србију. Следећа ће бити у селу Липар, у општини Кула, где су у недељу на локалним изборима победили нестраначки кандидати, а није прошао ниједан кандидат листе иза које стоји Српска напредна странка.

“Липар је прва слободна територија у Србији и поделићемо утиске с људима који су се тамо борили против силеџија из СНС”, рекао је Веселиновић.

Scroll to Top