ПАЛИЋКОМ ЈЕЗЕРУ ПРЕТИ ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА А СУБОТИЧАНИМА НЕСТАШИЦА ВОДЕ

ГО Покрета за ПРЕОКРЕТ Суботице указује да запостављање одржавања пречиштача  отпадних вода које се уливају у Палићко језеро може ускоро да изазове нову еколошку катастрофу. Према подацима којима располаже ПРЕОКРЕТ последњих година пречистач, који је пуштен  у рад 2011. године и који је коштао 15 милиона евра, се не одржава.

Покрет за ПРЕОКРЕТ тражи хитну анализу техничког стања пречистача и последица по животну средину на Палићу услед неодржавања пречистача. Тражимо да се провере сазнања да  се и поред постојања  готово новог постројења за пречишћавања вода, у Палић излива непречишћена вода.

ПРЕОКРЕТ тражи да се утврде и чињенице у вези са  неодржавањем бунара за воду, из којих се Суботица снабдева пијаћом водом, а градској власти постављамо јавно питање да ли Суботичанима  већ овог лета прети несташица воде.

„Грађани Суботице би морали да знају да суботичка власт не издваја средства за одржавање пречистача за воду, иако за то постоје предвиђена средстава у буџету. Због тога је опасно угрожен рибљи фонд на Палићу и биљни живот у овом језеру, а Завод за јавно здравље забранио је купање. Палићком језеру, и поред пречистача који је скупо коштао наше суграђане и који и данас отплаћујемо, због неодговорности СНС и СВМ коалиције прети еколошка катастрофа. Из доступних података видљиво је и да нема улагања у одржавање постојећих бунара за воду, а последњих пет година нису уложена ни средства за нове бунаре па је реално да Суботица ускоро осети проблем са несташицом воде. Из свега овога видљиво је да градска власт не води рачуна о елементарним потребама својих суграђана и да средства троши на партијске пројекте.“ – истиче Дарко Антељ, у име Покрета за ПРЕОКРЕТ Суботица.

Scroll to Top