Поткусуривање Вучића и Николића преко леђа Срба у дијаспори и Срба у региону

Покрет за ПРЕОКРЕТ најоштрије осуђује вандалско избацивање из канцеларија запослених у Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону са циљем да се Вучић и Николић поткусуре за своје личне нагодбе. Подседтимо да су запослени у Управи преко ноћи сазнали да треба да иселе документацију и архиву како би се на њихово место уселила „важна личност“. Уз то им је забрањено да о томе дају изјаве.

Управа за сарадњу са дијаспором и и Србима у региону има задатак да брине о преко 4 милиона Срба и грађана Србије који живе ван матичне земље укључујући и Србе у земљама у којима су њихова права изузетно угрожена попут Хрватске, Албаније, Црне Горе, Македоније. То је  уставна обавеза која проистиче из члана 13. Устава Републике Србије у коме пише да: „Република Србија штити права и интересе својих држављана у иностранству. Република Србија развија и унапређује односе Срба који живе у иностранству са матичном државом“, али и посебног Закона о дијаспори и Србима у региону. Ноћни налог за исељење у неадекватан простор показује са једне стране небригу о људима који живе од Книна, преко Дрвара, Подгорице, Куманова, Драча, Будимпеште, Темишвара, Њујорка или Сиднеја тако и о партијској држави која страначким нагодбама занемајуре националне интересе.

„ Потез Александра Вучића је сраман и за сваку осуду. Ова институција његовом кривицом већ готово четири године нема директора, па чак ни вршиоца дужности. Исељавање људи у неадекватан простор и одузимање сале у којој су одржавани сви сусрети Срба из дијаспоре и региона говори да за њега Срби ван граница Србије нису важни. Свака озбиљна земља која има тако велику дијаспору има бројне програме за њихово везивање за матичну земљу: Мађарска, Италија, Израел, Француска, Румунија, Хрватска… Нашим властодршцима битније је да сместе у пензионерску фотељу „страначког оца“ него 4 милиона Срба. Преокрет не спори потребу добрих односа са Кином и Русијом али та сарадња не би требала да иде на терет наших угрожених сународника, посебно оних који су „Бљесак“ и „Олуја“ протерали са вековних огњишта “– истиче проф. др Јанко Веселиновић, председник Покрета за ПРЕОКРЕТ

Покрет за ПРЕОКРЕТ тражи да се ова срамна одлука о исељењу Управе повуче.

Scroll to Top