НАША БОРБА ЗА ПОШТЕНЕ ИЗБОРЕ – шира верзија

Покрет за ПРЕОКРЕТ већ годину и по води борбу за поштене изборе.

Били смо иницијатор првог састанка опозиције који је одржан 16. децембра 2015. године:

састанак опозиције пред изборе 2016 - 2

Састанак опозиционих странака и покрета на којем се разговарало о ОБЕЗБЕЂИВАЊУ УСЛОВА ЗА ПОШТЕНЕ ИЗБОРЕ одржан је на иницијативу Покрета за ПРЕОКРЕТ 16.децембра 2015. године у просторијама Покрета за ПРЕОКРЕТ у Београду.

Састанку су присуствовали представници Демократске странке, Демократске странке Србије, Заједно за Србију, Српског покрета Двери, Покрета Доста је било, Нове странке, Странке демократских акција Санџака, Лиге социјалдемократа Војводине и Покрета за Преокрет.

Полазећи од чињенице да у Србији тренутно не постоје услови за поштене изборе, на којима би грађани слободно могли да остваре своје Уставом утврђено право да бирају и буду бирани, представници опозиционих странака и покрета разматрали су мере које је потребно предузети како би се створили услови да наредни изборни процеси буду демократски, фер и поштени.

Представници опозиционих политичких странака и покрета који су присуствовали састанку обавезују се да ће се борити за стварање услова за излазак грађана на слободне и поштене изборе и да њихова слободно изражена воља буде заштићена од било каквог угрожавања.

На састанку је констатовано да су изборе 2012. као и 2014. године обележиле бројне незаконитости. Већина одговорних за та кривична дела до данас, иако су прошле 4 године, није одговарала. Након тога перманентно, на свим одржаним локалним изборима, укључујући и значајан број избора за месне заједнице, кршена су елементарна правила фер и демократског изборног процеса. Гласачи су застрашивани, а било је и физичког насиља па чак и убиства, куповине гласова за новац и робу, као и условљавања одређеним чињењима или нечињенима директно од стране представника власти или политичких партија.

Анализе и показатељи о тренутној испуњености услова за поштене изборе указују да наредни избори, без обзира на ниво на ком буду организовани, уколико се задржи оваква ситуација, неће бити поштени.

Представници опозиционих политичких странака и покрета донели су заједничке
ЗАКЉУЧКЕ:

1. У околностима када државне институције не функционишу, присутни представници странака и покрета траже хитан састанак са представницима владајуће СНС, како би се разговарало о стварању услова за одржавање слободних и поштених избора уз пуно поштовање законских прописа.
2. Присутни представници опозиционих политичких странака и покрета траже од Владе Републике Србије, као и од надлежних органа МУП, тужилаштва и правосудних органа да разреше све неразјашњене случајеве угрожавања слободе кандидовања и слободног изражавања изборне воље, примењујући све законске мере које им стоје на располагању
3. Захтевамо спречавање злоупотребе државних органа и институција која се спроводи са циљем наметања изборне воље.
4. Залажемо се за слободу медија као један од кључних предуслова за слободне изборе. Без равноправног медијског третмана пре и за време изборног процеса, нема фер и поштених избора.
5. Представници опозиционих странака и покрета сагласили су се да формирају сталну комисију, која ће анализирати и пратити стање у овој области и о томе редовно обавештавати јавност, као и надлежне органе извршне власти, полиције и тужилаштва.

Представници опозиционих странака и покрета који су присуствовали састанку сагласни су да у оквиру својих организација формирају техничке тимове, са кол центром, за прикупљање пријава кршења закона. Те пријаве биће прослеђиване надлежним полицијским органима и тужилаштву. Технички тимови ће ове податке достављати и радној комисији.

Следећи састанак представника опозиционих странака и покрета одржаће се најкасније у року од месец дана, а по потреби може се организовати и ванредни састанак, уколико то околности буду захтевале.

Након одржаних парламентарних избора 2016. на протестима на којима је спречена још већа крађа учествовао је и Покрет за ПРЕОКРЕТ.

скуп опозиције (2)

Нажалост нису сви наставили ту борбу. Остали смо готово усамљени. И поред тога нисмо одустали. Организовали смо протесте на  Тргу Републике и испред Народне скупштине Републике Србије.

 

parlamentНи киша није спречила протест против изборне крађе. 

Кренули смо. 

Нећемо стати.

Protest protiv izborne kradje (4)

Грађански протест поводом  избора које су обележили: крађа, нерегуларности и прекрајање изборне воље, на основу којих се након Народне скупштине бира и  Влада Републике Србије, биће одржан на дан избора нелегалне Владе у Пионирском парку.

Под слоганом „Против изборне крађе – за поштене изборе“ окупиће се они који сматрају да је недопустиво да нелегитимна  Народна скупштина, која је производ бруталног прекрајања изборне воље грађана, бира нелегитимну Владу. Ово је протест свих  они који не желе да се помире са чињеницом да се гласови купују за новац а изборна воља бирача фалсификује.

Протест ће организовати Покрет за ПРЕОКРЕТ, заједно са Коалицијом за поштене изборе коју још чине Покрет за демократију Давидовић Грол, Покрет за толеранцију и  Коалиција зелених покрета. Протест је отворен за све политичке организације, синдикате и удружења која за циљ имају стварање услова за поштене изборе.

„Тражимо формирање привремене Владе, која би имала задатак да створи услове за одржавање ПОШТЕНИХ ИЗБОРА. Посланике опозиције још једном позивамо да не учествују у раду нелегитимне Народне скупштине и да се придруже захтеву за стварању услова за одржавање ПОШТЕНИХ ИЗБОРА“- истиче председник Покрета за преокрет проф. др Јанко Весeлиновић

Партиципирање у раду Народне скупштине Републике Србије која нема легитимитет, будући да је заснована на изборној крађи а не на вољи народа је покушај да се крађа озакони! Александар Вучић, са друге стране доказује да му није потребна ни Скупштина, нити избори јер Србијом влада већ преко четири месеца иако је прво био у статусу председника техничке Владе, а након тога мандатар. За то време потписивао је међудржавне уговоре и обављао друге послове за које није имао овлашћења.

Овај протест биће и протест против све огољеније диктатуре, гушења правне државе, насиља, ограничавања медијских слобода, израбљивања радника, угрожавања права пензионера и тешког положаја младих и понижавање образовања и науке.

О тачном времену одржавања протеста јавност ће бити обавештена.

Знајући да Вучић неће да сам створи услове за поштене изборе организовали смо нови састанак опозиције тражећи поштене изборе.

nph_4923Састанак опозиционих странака и покрета на коме ће се разговарати о стварању услова за поштене изборе биће одржан у петак, 04.11. у 12 часова, у просторијама Покрета за преокрет у Београду (адреса: Нушићева 6, 4. спрат).

Састанку ће присуствовати странке и покрети, као и политички субјекти који не подржавају (ни директно ни индиректно) актуелни режим, који на најгрубљи начин онемогућава спровођење поштених избора, и посредством државних органа и правосудног система заташкава незаконитости из претходних изборних процеса.

Циљ састанка је да се унутар опозиције постигне договор о захтевима за стварање фер услова за председничке изборе и локалне изборе који се у појединим локалним самоуправама одржавају наредне године. Једнако важна тема састанка треба да буде заједнички став опозиције у вези са претходним недемократским изборима.

Учесници састанка сагласни су у вези са чињеницом да у Србији тренутно не постоје услови за поштене изборе, на којима би грађани слободно могли да остваре своје Уставом утврђено право да бирају и буду бирани. Претходне парламентарне, покрајинске и локалне иброре  карактерисало је драстично угрожавање слободе воље кроз куповину гласова, застрашивање, уцене, прекрајање изборне воље, што је довело до протеста опозиције 30.04.2016. Након тога актуелна власт, формирана на темељу нерегуларних избора, није учинила ништа на истраживању неправилности.

„Крајње је време да се у Србији створе нормални услови за одржавање наредних председничких избора и да се испитају нерегуларности са претходних избора. То је једноставно цивилизацијско достигнуће око којег се у уређеним земљама  не дискутује. Будући да у Србији  они на власти и они око власти газе ову елементарну демократску тековину, намеравамо да се на сутрашњем састанку опозиције, договоримо о начинима деловања и моделима демократских акција, како би се  изборили за то да победи онај  кога грађани  изаберу, а не онај ко купи гласове, уцени, запрети или фалсификује изборни материјал. Јединство, по овом питању, је кључно без обзира на идеолошке и друге разлике учесника састанка“  оцењује Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет који је домаћин сутрашњег састанка.

Само део опозиције истрајао је у захтеву за поштене изборе. Формирана је Велика народна коалиција за председничке изборе која је изнела своје захтеве за поштене изборе.

foto-sast-1

Закључци са састанка опозиционих странака и покрета,  одржаног 04.11.2016.године у просторијама Покрета за ПРЕОКРЕТ у Београду, коме су присуствовали представници: Демократске странке,  Социјалдемократске странке, Нове странке, Заједно за Србију, Народног покрета Србије, Странке демократскe акцијe Санџака,  Левице Србије, Покрета за преокрет, Мађарског покрета, Толеранцијe Србије, Покретa за демократију Давидовић-Грол, Коалицијe зелених покрета и удружења – СРЦЕМ,  Заједно за Шумадију, Покретa за Крајину – Бошко Ничић,  као и Санда Рашковић Ивић и Ђорђе Вукадиновић  

ОПОЗИЦИЈА СМАТРА ДА НЕ ПОСТОЈЕ УСЛОВИ ЗА ПОШТЕНЕ ИЗБОРЕ!

foto4Полазећи од чињенице да у Србији тренутно не постоје услови за поштене изборе, на којима би грађани слободно могли да остваре своје Уставом утврђено право да бирају и буду бирани, представници опозиционих странака  и покрета одржали су састанак на ком су  разматрали мере које  је потребно предузети како би се створили услови да наредни председнички избори буду демократски, фер и поштени. То се односи и на локалне изборе који ће бити организовани у наредном периоду, као и на изборе за Скупштину Града Београда.

На састанку је констатовано да од претходног састанка опозиције одржаног 16.12.2015. године не само да није дошло до позитивних промена, већ су изборни услови постали још тежи, а политичка клима још неповољнија и острашћенија.

Учесници састанка сагласни су у вези са оценом да је претходнe парламентарне, покрајинске и локалне изборе карактерисало  драстично кршење регуларности кроз куповину гласова, застрашивање, уцене позицијама, прекрајање изборне воље. Након протеста опозиције 30.04.2016,  актуелна власт, формирана на темељу нерегуларних избора, није учинила ништа на истраживању неправилности, а foto-sastпредставници владајуће већине у Скупштини Србије гласали су против захтева за формирање анкетног одбора који би истражио случајеве изборних нерегуларности. Постојање бројних изборних неправилности потврђено је и у извештају мисије ОЕБС-а која је надгледала изборе у Србији од 29.07.2016.године, али је тај извештај готово у потпуности игнорисан од стране власти и од власти контролисаних медија.

Анализе и показатељи о тренутној испуњености услова за поштене изборе указују да наредни председнички избори, и евентуални избори у Београду и још неким локалним самоуправама, уколико се задржи оваква ситуација, неће бити поштени и да њихови резултати неће моћи бити регуларни.

Представници опозиционих политичких странака и покрета  донели су заједничке ЗАКЉУЧКЕ: 
  1. Присутни представници опозиционих политичких странака и покрета траже од Владе Републике Србије, као и од надлежних органа МУП-а, тужилаштва и правосудних органа да разреше све неразјашњене случајеве угрожавања слободе кандидовања и слободног изражавања изборне воље, примењујући све законске мере које им стоје на располагању.
  2. Представници опозиционих странака и покрета сагласни су да је потребно прeдузети одлучније мере како би СНС пристала на стварање услова за поштене и фер изборе, као и би се спречили нови покушаји прекрајања изборне воље грађана, који су на делу у појединим срединама. То подразумева и организовање заједничких протеста и других видова демократске борбе за постизање тог циља.
  3. Тражимо хитно стварање услова за слободу медија као једног од кључних предуслова за слободне изборе. Без равноправног медијског третмана пре и за време изборног процеса, нема фер и поштених избора. Тражимо од јавних медијских сервиса РТС и РТВ да своје програме ускладе са законском обавезом истинитог и благовременог обавештавања јавности. Тражимо да се представницима опозиције омогући објективно и адекватно представљање њихових ставова у информатним програмима. Поред тога, тражимо да јавних сервиси (РТС и РТВ), најмање једном недељно оргазијују  дебате у којима би учествовали и представници опозије, а не само власт и њени директни и индиректни подржаваоци.  Уколико РТС и РТВ, у року од 30 дана, не прихвате овај захтев, који је у складу са законом и јавним интересом, као и у складу са законитим распологањем јавним добром, тажимо хитне оставке главних и одговорних уредника инфорамативног програма РТС-а и РТВ-а .
  4. Представници опозиционих странака и покрета сагласили су се да интензивирају рад сталне комисије, која ће анализирати и пратити стање у овој области и о томе редовно обавештавати јавност, као и надлежне органе извршне власти, полиције и тужилаштва. Уколико не буде адекватне реакције надлежних институција, одлучено је да ће се предузимати широк дијапазон заједничких мера и активности, у распону од организовања јавних протеста до бојкота избора.
  5. Представници опозиционих странака и покрета који су присуствовали састанку договорили су се да формирају правне и техничке тимове, за прикупљање примера кршења прописа у области изборног права, које би достављали Сталној комисији за мониторинг, контролу насиља и других видова притиска током изборних процеса.

 Следећи састанак представника опозиционих странака и покрета одржаће се најкасније у року од 20 дана, а по потреби може се организовати и ванредни  састанак, уколико то околности буду захтевале.  За координацију одржавања наредних  састанака задужује се председник Покрета за преокрет.

Покрет за ПРЕОКРЕТ има пуни кредибилитет да се бори за поштене изборе против диктатуре. Настављамо даље. Драго нам је што су наши захтеви данас општеприхваћени.

 

 

Scroll to Top