ВЕЛИКА НАРОДНА КОАЛИЦИЈА: Против крађе избора – оставка премијера у случају кандидатуре

Велика народна коалиција – ВНК, која окупља преко двадесет чланица – политичких покрета, партија, синдиката, удружења и група грађана, из свих крајева Србије, данас је у Београду одржала други састанак у циљу припрема и координације активности у предстојећим председничким изборима у Србији.

У очекивању расписивања избора, констатујемо да у Србији не постоје  услови за слободне, демократске и фер изборе. Забринути овом чињеницом, чланови Велике народне коалиције захтевају:

 1. Да се онемогуће и санкционишу сви притисци на бираче, претње и напади на политичке субјекте, куповина гласова и прекрајање изборне воље од стране СНС-а и владајућих партија. Указујемо на бројне случајеве узнемиравања и уцењивања бирача, нарочито оних запослених у јавном сектору – претњом отказима, масовном куповином гласова у виду „бесплатне хуманитарне помоћи“ – дељењем пакета хране, лекова, огрева, организовањем медицинских прегледа, путовања за пензионере, и сличних недопустивих метода подмићивања бирача из нетранспарентних извора. Позивамо Агенцију за борбу против корупције, Министарство унутрашњих послова, тужилаштво и судове да реагују на све пријаве и покушаје кршења Уставом гарантованог права грађана на слободу избора.
 2. Захтевамо од Министарства државне управе и локалне самоуправе да обезбеди транспарентност и тачност извода из Јединственог бирачког списка, и да се омогући праворемени увид грађана у бирачки списак у свим јединицама локалне самоуправе, као и електронским путем, како би бирачи само могли да провере да ли су уписани у бирачки списак, и да затраже исправке.
 3. Захтевамо од од јавних медијских сервиса који се финансирају од средстава грађана – РТС и РТВ да хитно обезбеде, у складу са њиховим законским обавезама, адекватно представљање и информисање јавности о активностима опозиционих политичких актера и кандидата у свим информативним програмима. Такође очекујемо да РТС и РТВ организују и емитују јавне дебате председничких кандидата. Уколико РТС и РТВ хитно не испоштују ове захтеве, захтеваћемо оставке главних и одговорних уредника РТС и РТВ, као и уредника информативно-политичких програма ова два јавна сервиса.
 4. Позивамо Регулаторно тело за електронске медије – РЕМ да обезбеди системско, ажурно праћење извештавања медија о изборима и да обавести јавност да ли у току изборне кампање медији поступају у складу са законом и изборним прописима.
 5. Подсећамо на потребу и позивамо на хитно формирање Надзорног одбора Скупштине Србије за праћење избора, што је законска обавеза Народне скупштине Републике Србије.
 6. Изражавамо забринутост и упозоравамо на нерационалну одлуку Републичке изборне комисије – РИК да изборни материјал са претходних парламентарних избора из 2016. године буде премештен из Скупштине Србије у предузеће „Папир сервис“, компанију за рециклажу отпадног папира. Узимајући у обзир бројне приговоре на нерегуларности у претходним изборима, сматрамо да је иза овакве скандалозне одлуке скривена намера да се прикрију конкретни докази о крађи избора 2016. године.
 7. Позивамо РИК да формулише и изда прецизна упутства којима ће бити прописане мере за чување изборног материјала у периоду пре и после избора, као и о јединственом стандарду изгледа бирачких места и паравана да би се грађанима обезбедила потпуна тајност гласања, и да се уведу обавезне идентификационе ознаке које би носили сви чланови бирачких одбора. Тражимо доследно поштовање забране коришћења мобилних телефона на бирачким местима.
 8. Позивамо РИК да формулише прецизна упутства и да у сарадњи са Републичким заводом за статистику – РЗС обезбеди услове за транспарентан и веродостојан процес за табеларно приказивање броја гласова приликом прикупљања изборног материјала и презентирања резултата избора. Наглашавамо одговорност председника РИК-а, као и директора РСЗ за саопштавање тачних изборних резултата.
 9. Истичемо значај Агенције за борбу против корупције, РЕМ-а, као и међународних посматрача ОЕБС/КДИЉП и Парламентарне скупштине Савета Европе, исто као и домаћих организација цивилног друштва које ће бити ангажоване у мониторингу избора. Позивамо РИК да обезбеди свим регистрованим домаћим и међународним посматрачима равноправан приступ свим фазама изборног процеса, а посебно на дан избора.
 10. Позивамо и очекујемо од председника Владе Србије, уколико се кандидује на председничким изборима, да поднесе неопозиву оставку на функцију председника Владе, јер само тако може да гарантује да неће злоупотребити јавне ресурсе и службени положај у Влади у циљу фаворизовања и промоције сопствене кандидатуре.

Велика народна коалиција ће формирати централни Тим за мониторинг избора у циљу регистровања свих покушаја кршења изборне процедуре, крађе и злоупотреба изборне воље грађана, о чему ћемо редовно обавештавати све надлежне домаће и међународне институције.

Састанак чланица Велике народне коалиције одржан је 9. фебруара 2017. у просторијама Покрета за преокрет у Београду, на којему су се окупили представници свих чланица ВНК:

 • Покрет за преокрет (председник Јанко Веселиновић)
 • посланичка група За спас Србије – Нова Србија (посланици Санда Рашковић Ивић, Ђорђе Вукадиновић и Дијана Вукомановић)
 • Заједно за Шумадију (председник Верољуб Стевановић)
 • Заједно за Србију (председник Небојша Зеленовић)
 • Народни покрет Србије (председник Мирослав Алексић)
 • Покрет за Крајину – Бошко Ничић
 • Удружење синдиката пензионера Србије
 • Коалиција Толеранција (Влашка народна странка, Странка Црногораца, Бошњачка грађанска странка, Толеранција Србије, ГГ За наш Темерин)
 • Савез удружења Толеранција Србије (Центар за хуману политику, Грађанска алијанса и ПАП фонд за младе са посебним потребама)
 • НУПС – Ново удружење пензионера Србије
 • Коалиција зелених покрета и удружења – СРЦЕМ
 • Удружење акционара „Беко“
 • Акциони одбор протеста особа са инвалидитетом Србије
 • Асоцијација ФИБИ
 • Коалиција Удружења избеглих и расељених у Србији
 • Удружење „Завичај“ – Београд
 • Удружење грађана „Бусије“
 • Група грађана „Нови људи“ – Топола
 • Групе грађана које имају одборничке групе у појединим општинама
Scroll to Top