ОПШТИНСКА ВЛАСТ УНИШТАВА И „ВРБАС ГАС“

Пет отворених питања за општинско руководство

Општински одбор Покрета за преокрет Врбас оцењује да још једно општинско јавно предузеће тоне у пропаст због нестручности кадрова које је поставио СНС у Врбасу.  Према сазнањима Покрета за преокрет „Врбас гас“,  предузеће које се бави дистрибуцијом гаса на територији општине Врбас, се налази у великим финансијским дуговима.

„Делује невероватно да се предузеће које се бави дистрибуцијом гаса може упропастити, али је локалној самоуправи у општини Врбас и то пошло за руком.  Руку на срце, није садашња управа једина крива за пропадање овог предузећа, јер су проблеми  почели још у време власти Српске радикалне странке, када се неко сетио, да без претходне анализе и процене броја прикључака, изврши гасификацију два села у оптшини Врбас – Куцуре и Савиног Села.  По нашим сазнањима „Врбас гас“ је тај који је инвестирао више од милион евра и то из кредита „Интеса банке“ , а гарант је био ЈКП „Стандард“ из Врбаса. Немамо тренутне податке о тачном броју прикључака у тва споменута села,  али по последњим информацијама бројка не прелази 12 прикључака. Поставља се питање зашто се већи број грађана није прикључио на гасну мрежу и шта је био циљ изградње гасовода, који, готово нико, не користи“– истиче Ђорђе Пиварски председник Општинског одбора Покрета за преокрет у Врбасу.

Даљом анализом рада предузећа Врбас гаса дошли смо до информација да је 14.11.2016. блокада од стране „Србија гаса“ око 145 милиона динара. Али је истог дана и повучена, вероватно по нечијој ургенцији. ЈКП „Стандард“ је један од највећих дужника предузећа „Врбас гаса“ и то око 60 милиона динара. Исто важи и за многе буџетске установе  које за утрошени гас дугују преко 40 милиона динара. Зашто предузећа за дистрибуцију гаса нису заинтересована да наплате своја потраживања, што би се могло негативно одразити на све Врбашане, тако што би се једног дана пробудити у хладним становима.  Подсећамо да је су на челу „Србија гаса“  као и „Врбас Гаса“ кадрови из СПС-а, а да је саветник директора „Србија гаса“ из СНС-а,  па још и високи функционер из Врбаса.

Сагледавајући комплетну ситуацију у ЈП „Врбас гас“ за дистрибуцију гаса из Врбаса,  Општински одбор Покрета за преокрет јавно поставља питања оснивачу предузећа,  тј. локалној самоуправи:

1)        Зашто ЈП „Врбас гас“ не поступа у складу за законом тј неизвршава своје обавеза наплате потраживања од дужника иако се и сам тренутно налази у блокади?

2)        Да ли је истина  да ће „Србија гас“ преузети предузећа „Врбас гас“ у току наредне године?

3)        Ко је одговоран за овакву ситуацију у предузећу?

4)        Зашто Државна  ревизорска институција (ДРИ)  није испитала пословање Врбас Гаса?

5)        Када можемо да очекујемо писани одговор на постављена питања и зашто нисмо добили одговоре на питања везано за  ЈП за превоз путника, „Врбас“, које је након наших упозорења практично престало да постоји?

Scroll to Top