BETA: Počelo formiranje Velike narodne koalicije za predsedničke izbore

Izvor: BETA

U Beogradu je danas održan sastanak predstavnika političkih partija, pokreta, grupa gradjana, sindikalnih udruženja i drugih političkih subjekata na kome je počeo postupak formiranja Velike narodne koalicije za predsedničke izbore, navedeno je u saopštenju Pokreta za preokret u čijim prostorijama je održan inicijalni sastanak.

“Cilj formiranja Velike narodne koalicije je podrška zajedničkom kandidatu opozicije na narednim predsedničkim izborima koji će prihvatiti i poštovati program i principe oko kojih su se učesnici okupili”, navedeno je u saopštenju nakon sastanka.

Kako se navodi u saopštenju, oni su se obavezali da će u izbornoj kampanji dati maksimalni doprinos za pobedu zajedničkog predsedničkog kandidata. Postignuta je puna saglasnost da svi nastupe udruženo i jedinstveno, ne dovodeći u pitanje njihove izvorne partijske i političke identitete.

Počelo formiranje Velike narodne koalicije za predsedničke izbore

“Cilj koalicije biće da se otklone i sankcionišu u skladu sa zakonima sve prepreke za demokratske i poštene izbore, da se onemoguće bilo kakvi pritisci na birače, kupovina glasova i prekrajanje izborne volje, kao što je to bio slučaj na prethodnim izborima. To podrazumeva i poštovanje objektivnog informisanje od strane javnih servisa i drugih medija. U tom cilju dogovorene su zajedničke aktivnosti na kontroli izbora”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, koalicija će biti otvorena svim strankama, pokretima, udruženjima, sindikatima i gradjanima  koji prihvataju principe i ciljeve Koalicije, i koji imaju neosporne kapacitete za aktivan doprinos pobedi na izborima.

Dogovoreno je da delegacija Koalicije razgovara sa predsedničkim kandidatima, a navodi se i sa će “izbor budućeg predsednika Srbije sudbinski opredeliti unutrašnju i spoljnopolitičku stabilnost države”, njen medjunarodni položaj i ugled, a samim tim i svih naših gradjana.

Postignuta je saglasnost i da se razgovori o formiranju Koalicije usmere i na mogućnost zajedničkog nastupa na izborima i Beogradu i drugim lokalnim samoupravama u kojima će biti održani izbori u narednom periodu. To uključuje i mogućnost zajedničkog nastupa na prevremenim parlamentarnim izborima, ukoliko budu raspisani.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović rekao je agenciji Beta da je u pitanju širok front pokreta i udruženja i stranaka koje nemaju vremena za čekanje i koje žele da se što pre postigne dogovor o najboljem nestranačkom kandidatu za predsednika Srbije koji bi mogao da pobedi režim Aleksandra Vučića.

On je kazao da na današnji sastanak nisu bili pozvani predstavnici Demokratske stranke, pokreta Dosta je bilo i Socijaldemokratske stranke, ali je dodao da će i sa njima razgovarati u narednom periodu jer smatraju da bi bilo dobro da postoji zajednički predsednički kandidat opozicije.

Sastanku su prisustvovali predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, samostalni narodni poslanici Sanda Rašković Ivić, Djordje Vukadinović i Dijana Vukomanović. Odazvali su se i poslanici Zajedno za Šumadiju Veroljub Stevanović, kao i predstavnik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić.

Učestvovali su i predstavnici Udruženja sindikata penzionera Srbije, Koalicije Tolerancija (Vlaška narodna stranka, Pokret za Toleranciju, Sandžačko–Raška partija) Saveza udruženja Tolerancija Srbije (Centar za humanu politiku, Gradjanska alijansa i PAP fond za mlade sa posebnim potrebama) i Novog udruženja penzionera Srbije.

Odazvali su se Udruženje gradjana za demokratiju Davidović-Grol, Koalicija zelenih pokreta i udruženja – SRCEM, Udruženje akcionara “Beko”, Akcioni odbor protesta osoba sa invaliditetom Srbije, Asocijacija FIBI, Koalicija Udruženja izbeglih i raseljenih u Srbiji, Udruženje “Zavičaj” – Beograd, Udruženje gradjana “Busije”, Grupe gradjana koje imaju odborničke grupe u pojedinim opštinama, Grupa gradjana “Novi ljudi” – Topola i Grupa gradjana “Zajedno za naš Temerin”.
http://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/49393-pocelo-formirane-velike-narodne-koalicije-za-presednicke-izbore

Scroll to Top