INSAJDER: Janko Veselinović: Počelo formiranje Velike narodne koalicije za predsedničke izbore

Izvor: INSAJDER 

Pokret za preokret, čiji je lider Janko Veselinović, saopštio je da je održan sastanak predstavnika više političkih partija, pokreta, grupa građana, sindikalnih udruženja i drugih političkih subjekata, na kom je počeo postupak formiranja Velike narodne koalicije za predsedničke izbore.

“Cilj formiranja Velike narodne koalicije je podrška zajedničkom kandidatu opozicije na narednim predsedničkim izborima, a koji će prihvatiti i poštovati program i principe oko kojih su se učesnici okupili”, navedeno je u saopštenju.

Srđan Ilić: Janko VeselinovićPostignuta je puna saglasnost da svi nastupe udruženo i jedinstveno, ne dovodeći u pitanje izvorne partijske i političke identitete.

“Cilj koalicije biće da se otklone i sankcionišu, u skladu sa zakonima, sve prepreke za demokratske i poštene izbore, da se onemoguće bilo kakvi pritisci na birače, kupovina glasova i prekrajanje izborne volje, kao što je to bio slučaj na prethodnim izborima. To podrazumeva i poštovanje objektivnog informisanje od strane javnih servisa i drugih medija. U tom cilju dogovorene su zajedničke aktivnosti na kontroli izbora”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, koalicija će biti otvorena za sve stranke, pokrete, udruženja, sindikate i građane koji prihvataju principe i ciljeve te koalicije i koji imaju nesporne kapacitete za aktivan doprinos pobedi na izborima.

Dogovoreno je da delegacija koalicije razgovara s predsedničkim kandidatima, a navodi se i da će “izbor budućeg predsednika Srbije sudbinski opredeliti unutrašnju i spoljnopolitičku stabilnost države”, njen međunarodni položaj i ugled, a samim tim i svih građana.

Otvorena je mogućnost zajedničkog nastupa koalicije na izborima u Beogradu i drugim lokalnim samoupravama, gde bi izbori trebalo da budu održani u narednom periodu.

To uključuje i mogućnost zajedničkog nastupa na prevremenim parlamentarnim izborima, ako budu raspisani.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović rekao je agenciji Beta da je reč o širokom frontu pokreta i udruženja i stranaka koji nemaju vremena za čekanje i koji žele da se što pre postigne dogovor o najboljem nestranačkom kandidatu za predsednika Srbije koji bi mogao da pobedi režim Aleksandra Vučića.

Ko je došao, a ko nije pozvan

Janko Veselinović je rekao da na današnji sastanak nisu bili pozvani predstavnici Demokratske stranke, pokreta Dosta je bilo i Socijaldemokratske stranke, ali je dodao da će i s njima razgovarati u narednom periodu.

Sastanku su, pored Veselinovića, prisustvovali samostalni narodni poslanici Sanda Rašković Ivić, Đorđe Vukadinović i Dijana Vukomanović. Odazvali su se i poslanici Zajedno za Šumadiju Veroljub Stevanović i predstavnik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić, predstavnici Udruženja sindikata penzionera Srbije, Koalicije tolerancija (Vlaška narodna stranka, Pokret za toleranciju, Sandžačko-Raška partija), Saveza udruženja Tolerancija Srbije (Centar za humanu politiku, Građanska alijansa i Fond PAP za mlade s posebnim potrebama) i Novog udruženja penzionera Srbije.

Odazvali su se i Udruženje građana za demokratiju Davidović-Grol, Koalicija zelenih pokreta i udruženja – SRCEM, Udruženje akcionara Beko, Akcioni odbor protesta osoba s invaliditetom Srbije, Asocijacija FIBI, Koalicija udruženja izbeglih i raseljenih u Srbiji, Udruženje Zavičaj – Beograd, Udruženje građana Busije, grupe građana koje imaju odborničke grupe u pojedinim opštinama, Grupa građana Novi ljudi – Topola i Grupa građana Zajedno za naš Temerin.

https://insajder.net/sr/sajt/vazno/2473/Janko-Veselinović-Počelo-formiranje-Velike-narodne-koalicije-za-predsedničke-izbore.htm

Scroll to Top