Врбас: ЈКП Стандард опет неуставно наплаћује „комшијско грејање“

Општински одбор Покрета за преокрет у Врбасу упозорава да Јавно комунално предузеће Стандард у овом граду наставља да пљачка грађане Врбаса, инсистирајући на наплати индиректног односно „комшијског“ грејања.
Наиме, Надзорни одбор Јавног комуналног предузећа Стандард из Врбаса, усвојио је нови-стари Правилник о пружању грејних услуга, који је Уставни суд прогласио неуставним. Овим Правилником омогућава се наплата “грејања преко комшијског зида” па потрошачи који су се искључили са даљинског грејања и даље месечно морају да плаћају одређени процент од пуне цене грејања. Реч је о такозваном “индиректном грејању”, односно грејању преко инсталација, суседних просторија или чак комшијског зида.
Уставни суд је 7. јула текуће године Правилник о пружању грејних услуга у Врбасу прогласио незаконитим у целости (иницијативу за оцену уставности и законитости поднео је један мештанин Врбаса). Уставни суд је навео да ЈКП Стандард није овлашћен да својим актом уређује начин и услове пружања грејних услуга, па је самим тим пресуђено да правилник у целости није у сагласности са законом.
Медији су већ објавили да је ЈКП Стандард 6. октобра донео нови, а практично исти, Правилник о пружању грејних услуга, упркос одлуци Уставног суда, због чега је сада потребно поново поднети иницијативу Уставном суду.
„Бахатост појединих локалних самопурава нема граница а овај пример ЈКП Стандард је само један у низу очајничких покушаја СНС кадрова да очувају рентабилност јавних предузећа, у презадуженим општинама, на уштрб грађана тј. корисника услуга иако је то неуставно! Иако члан 90. Устава јасно каже да држава штити потрошаче, а Закон о заштити потрошача сваком грађанину даје за право да раскине уговор о пружању услуга од општег економског интереса, ако није сагласан са променом цене, тарифе или квалитетом пружених услуга, грађани Врбаса плаћају грејање преко комшијских зидова, плафона или пода, иако су се јасно определили за другу врсту грејања“ каже Ђорђе Пиваски, председник Општинског одбора Покрета за преокрет у Врбасу.
Врбас нажалост није једина општина у Војводини у којој се наплаћује „индиректно грејање“. У Врбасу, Руми и Бечеју индиректно грејање плаћа се 30 одсто од пуне цене грејања, а у Сремској Митровици и Сенти 20 одсто.

Scroll to Top