Опозиција о “поштеним изборима” и председничком кандидату

Извор: N1

У просторијама Покрета за преокрет одржан је састанак опозиционих странака и покрета, на коме се разговарало о “стварању услова за поштене” председничке и локалне изборе. Председник Левице Србије Борко Стефановић изјавио је да је било говора и о заједничком председничком кандидату, али не о конкретним именима.

“Било је говора, али не о именима. Разговарали смо о томе да разговори о председничком кандидату добију одређену форму”, рекао је Стефановић у паузи састанка.

Стефановић је рекао да је изнео став да је Србији потребан један заједнички председнички кандидат који би нанео први озбиљни политички ударац режиму Александра Вучића.

“То није могуће са шест, седам или 10 кандидата јер је у питању опстанак демократске Србије”, рекао је Стефановић који сматра да је легитимно и да странке опозиције разговарају са појединачним кандидатима.

Он је потврдио да су теме разговора биле и непостојање фер услова за председничке изборе, прогон оних који другачије мисле и скоро потпуна контрола медија.

Стефановић је рекао да упркос програмским и идеолошким разликама међу учесницима састанка постоји заједнички став да су Србији потребни фер и демократски услови за одржавање избора.

foto-sast-1Веселиновић: Следећи састанак за 20 дана

Председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић изјавио је да ће наредни састанак лидера опозиционих странака бити одржан за 20 дана у просторијама Социјалдемократске странке (СДС) и да ће тема бити заједнички кандидат за предстојеће председничке изборе.

“Један од закључака овог састанка је да се видимо за 20 дана, домаћин ће бити СДС Бориса Тадића. На том састанку ћемо разговарати о наставку реализације закључака са данашњег састанка”, рекао је Веселиновић.

Он је рекао да ће опозиција тражити да се обезбеде услови за поштене председничке изборе у Србији, за локалне уколико их буде, као и да се од тужилаштва тражи да испитају све досадашње случајеве кршења изборног законодавства.

Он је додао да ће од Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине тражити да представници опозиције учествују у дебатним емисијама на јавним сервисима.

“У реализацији наших закључака имамо укључене и протесте”, рекао је Веселиновић.

Ко је присуствовао састанку

Осим Стефановића и Веселиновића, састанку су присуствовали посланици Санда Рашковић Ивић и Ђорђе Вукадиновић, лидер странке Заједно за Србију Небојша Зеленовић (градоначелник Шапца), Радослав Милојичић Кена из ДС, посланик и лидер Народног покрета Србија Мирослав Алексић, као и Душан Петровић из Заједно за Србију.

На састанку су били и представник Социјалдемократске странке Бориса Тадића, Нове Странке, странака Заједно за Војводину, Заједно за Шумадију, Покрет за Крајину, СДА Санџака, Мађарског покрета. На састанак нису дошли представници Доста је било и Двери, а ЛДП и ДСС нису позвани, као ни СРС и ЛСВ.

Из Покрета за преокрет су раније навели да су на састанак позвани “само они политички субјекти који не подржавају ни директно ни индиректно актуелни режим који на најгрубљи начин онемогућава спровођење поштених избора”.

Председнички избори и избори у појединим локалним самоуправама требало би да буду одржани следеће године.

http://rs.n1info.com/a205872/Vesti/Vesti/Sastanak-opozicionih-stranaka.html

 

Scroll to Top