Закључци са састанка опозиционих странака и покрета, одржаног у просторијама Покрета за ПРЕОКРЕТ у Београду


Закључци са састанка опозиционих странака и покрета
одржаног 04.11.2016.године у просторијама Покрета за ПРЕОКРЕТ у Београду, коме су присуствовали представници: Демократске странке,  Социјалдемократске странке, Нове странке, Заједно за Србију, Народног покрета Србије, Странке демократскe акцијe Санџака,  Левице Србије, Покрета за преокрет, Мађарског покрета, Толеранцијe Србије, Покретa за демократију Давидовић-Грол, Коалицијe зелених покрета и удружења – СРЦЕМ,  Заједно за Шумадију, Покретa за Крајину – Бошко Ничић,  као и Санда Рашковић Ивић и Ђорђе Вукадиновић  

ОПОЗИЦИЈА СМАТРА ДА НЕ ПОСТОЈЕ УСЛОВИ ЗА ПОШТЕНЕ ИЗБОРЕ!

foto4Полазећи од чињенице да у Србији тренутно не постоје услови за поштене изборе, на којима би грађани слободно могли да остваре своје Уставом утврђено право да бирају и буду бирани, представници опозиционих странака  и покрета одржали су састанак на ком су  разматрали мере које  је потребно предузети како би се створили услови да наредни председнички избори буду демократски, фер и поштени. То се односи и на локалне изборе који ће бити организовани у наредном периоду, као и на изборе за Скупштину Града Београда.

На састанку је констатовано да од претходног састанка опозиције одржаног 16.12.2015. године не само да није дошло до позитивних промена, већ су изборни услови постали још тежи, а политичка клима још неповољнија и острашћенија.

Учесници састанка сагласни су у вези са оценом да је претходнe парламентарне, покрајинске и локалне изборе карактерисало  драстично кршење регуларности кроз куповину гласова, застрашивање, уцене позицијама, прекрајање изборне воље. Након протеста опозиције 30.04.2016,  актуелна власт, формирана на темељу нерегуларних избора, није учинила ништа на истраживању неправилности, а foto-sastпредставници владајуће већине у Скупштини Србије гласали су против захтева за формирање анкетног одбора који би истражио случајеве изборних нерегуларности. Постојање бројних изборних неправилности потврђено је и у извештају мисије ОЕБС-а која је надгледала изборе у Србији од 29.07.2016.године, али је тај извештај готово у потпуности игнорисан од стране власти и од власти контролисаних медија.

Анализе и показатељи о тренутној испуњености услова за поштене изборе указују да наредни председнички избори, и евентуални избори у Београду и још неким локалним самоуправама, уколико се задржи оваква ситуација, неће бити поштени и да њихови резултати неће моћи бити регуларни.

 

Представници опозиционих политичких странака и покрета  донели су заједничке ЗАКЉУЧКЕ:

 

  1. Присутни представници опозиционих политичких странака и покрета траже од Владе Републике Србије, као и од надлежних органа МУП-а, тужилаштва и правосудних органа да разреше све неразјашњене случајеве угрожавања слободе кандидовања и слободног изражавања изборне воље, примењујући све законске мере које им стоје на располагању.

  2. Представници опозиционих странака и покрета сагласни су да је потребно прeдузети одлучније мере како би СНС пристала на стварање услова за поштене и фер изборе, као и би се спречили нови покушаји прекрајања изборне воље грађана, који су на делу у појединим срединама. То подразумева и организовање заједничких протеста и других видова демократске борбе за постизање тог циља.

  3. Тражимо хитно стварање услова за слободу медија као једног од кључних предуслова за слободне изборе. Без равноправног медијског третмана пре и за време изборног процеса, нема фер и поштених избора. Тражимо од јавних медијских сервиса РТС и РТВ да своје програме ускладе са законском обавезом истинитог и благовременог обавештавања јавности. Тражимо да се представницима опозиције омогући објективно и адекватно представљање њихових ставова у информатним програмима. Поред тога, тражимо да јавних сервиси (РТС и РТВ), најмање једном недељно оргазијују  дебате у којима би учествовали и представници опозије, а не само власт и њени директни и индиректни подржаваоци.  Уколико РТС и РТВ, у року од 30 дана, не прихвате овај захтев, који је у складу са законом и јавним интересом, као и у складу са законитим распологањем јавним добром, тажимо хитне оставке главних и одговорних уредника инфорамативног програма РТС-а и РТВ-а .

  4. Представници опозиционих странака и покрета сагласили су се да интензивирају рад сталне комисије, која ће анализирати и пратити стање у овој области и о томе редовно обавештавати јавност, као и надлежне органе извршне власти, полиције и тужилаштва. Уколико не буде адекватне реакције надлежних институција, одлучено је да ће се предузимати широк дијапазон заједничких мера и активности, у распону од организовања јавних протеста до бојкота избора.

  5. Представници опозиционих странака и покрета који су присуствовали састанку договорили су се да формирају правне и техничке тимове, за прикупљање примера кршења прописа у области изборног права, које би достављали Сталној комисији за мониторинг, контролу насиља и других видова притиска током изборних процеса.

 Следећи састанак представника опозиционих странака и покрета одржаће се најкасније у року од 20 дана, а по потреби може се организовати и ванредни  састанак, уколико то околности буду захтевале.  За координацију одржавања наредних  састанака задужује се председник Покрета за преокрет.

Scroll to Top