У петак састанак опозиције, одазвала се већина странака

извор: N1  Aутор текста: Beta

Састанак опозиционих странака и покрета на коме ће се разговарати о стварању услова за поштене председничке и локалне изборе биће одржан сутра у Београду у просторијама Покрета за преокрет, изјавио је лидер тог покрета Јанко Веселиновић.

Веселиновић, који је иницирао састанак, рекао је агенцији Бета да су позвани само они политички субјекти који не подржавају ни директно ни индиректно актуелни режим, који на најгрубљи начин онемогућава спровођење поштених избора и посредством државних органа и правосудног система заташкава незаконитости из претходних изборних процеса.

Како је додао, на састанак није позвана Либерално демократска партија (ЛДП), ни Демократска странка Србије (ДСС).

Веселиновић је казао да је позвао бивше посланике ДСС-а, који су се успротивили сарадњи са актуелним режимом Санду Рашковић Ивић и Ђорђа Вукадиновића. Он је навео да је позвано укупно 17 политичких субјеката, а већина је званично потврдила свој долазак, осим покрета Доста је било. Веселиновић ипак верује да ће се и представници ЂБ појавити.

Међу онима који су потврдили долазак су Социјалдемократска странка, Демократска странка, Двери и Левица Србије.

Како је навео, циљ састанка је да се унутар опозиције постигне договор о захтевима за стварање фер услова за председничке изборе и локалне изборе, који се у појединим локалним самоуправама одржавају наредне године. Према његовим речима, једнако важна тема састанка треба да буде и заједнички став опозиције у вези са претходним, како се изразио, недемократским изборима.

Како је Веселиновић рекао, претходне парламентарне, покрајинске и локалне изборе карактерисало је драстично угрожавање слободе воље кроз куповину гласова, застрашивање, уцене, прекрајање изборне воље, а актуелна власт формирана је на темељу нерегуларних избора и није учинила ништа на истраживању неправилности.

“Крајње је време да се у Србији створе нормални услови за одржавање наредних председничких избора и да се испитају нерегуларности са претходних избора. То је једноставно цивилизацијско достигнуће око којег се у уређеним земљама не дискутује”, истакао је Веселиовић.

http://rs.n1info.com/a205712/Vesti/Vesti/Sastanak-opozicije-odazvala-se-vecina-stranaka.html

Scroll to Top